FISH BALL MEE .. Curry Kerang
Assalamualaikum dan Salam Hari Jumaat semua
Jom layan..layan dan layan mee curry lagi....
Suka sangat mee curry !!!
BAHAN A
sedikit minyak untuk menumis
2 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 biji bawang besar (dihiris nipis)
BAHAN B (dicampur semua sekali)
3 sudu besar penuh serbuk kari Ikan 'Babas'
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
4 keping asam gelugur
sedikit garam
sedikit air
BAHAN C
Santan Cair dari 1 biji kelapa
1 sudu teh perencah Maggi 'Cukup Rasa'
2 kilo kerang (direbus dan dikopek)
4 paket Fish ball (Anggaran 40 - 50 biji)
15 urat kacang panjang (dipotong anggaran 1 inci)
1 kati mee kuning (dicelur dengan air panas mendidih, ditapis dan diletakkan 4 sudu makan minyak masak untuk mengelakkan ia melekat)
1/2 kati taugeh
15 biji cili padi
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
Tauhu (direbus)
Cara-Cara memasak kuah :-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A dan goreng sehingga bawang garing.
2. MMasukkan B. Masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak yang banyak.
3. Masukkan bahan C (kecuali kacang panjang) dan teruskan memasak sehingga kuah mendidih kembali.
4. Sebelum angkat, masukkan kacang panjang.
* Selamat menjamu selera ...
wow, sedapnya..dah lama x makan kerang ni..
ReplyDelete