PUFF SARDIN ... berlapis-lapis
Assalamualaikum semua ..
Jom sarapan Puff Sardin..
Memang terpikat habis semasa menggeledah dapur CMG.
Ini kali pertama saya menggunakan Puff Pastry dari jenama 'KAWAN' ...
Apa komen ???
Emm .. sedap.. berlapis-lapis dan beraroma lagi.
Tak payah canai doh saperti sebelum-sebelum ini... berpeluh-peluh menggelek dah melapis
dah tu berjam-jam baru boleh makan...
Dah lama saya mencari produk ni di pasaraya besar spt Carefour SJaya PP dan Tesco.
Akhir nya ...kesampaian juga semasa ke Aeon Bandar Tun Hussein Onn, KL
Jom kita semak resepi ...
BAHAN A
Beberapa keping Puff Pastry
BAHAN B
2 ekor Ikan Sardin Tin (dilenyek sederhana hancur)
1 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris nipis)
10 biji cili padi kampong (dihiris nipis)
1 biji limau Kasturi
sedikit garam
Cara-Cara Membalut :-
1. Ambil sekeping puff pastry dan alas pastry dengan plastik yang tersedia.
2. Potong pastry kepada 2 bahagian. Pastikan satu bahagian sedikit besar yang akan dijadikan pembalut dibahagian atas.
3. Kelar-kelar bahagian yang besar tadi.
4. Pada satu bahagian lagi, sudukan inti sardin keatas nya dan tutup dengan kepingan yang berkelar tersebut.
5. Kemaskan tepinya dan tekan dengan garfu, pastikan ditekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar yang di sapu dengan sedikit minyak sayur.
6 Sapu atas puff dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga keperang-perangan.
No comments: