Saturday, 28 December 2013

GULAI SELAR KUNING Kacang Bendi



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !

Menu saya hari ini Gulai Ikan
Simple aja kan .....

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A (Bahan Tumis)
sedikit minyak untuk menumis
3 tangkai daun kari
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah kecil (ditumbuk)
1 sudu besar halba campur

BAHAN B (Bahan Rempah)
1 sudu teh jintan manis (ditumbuk)
1 sudu teh jintan putih (ditumbuk)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
3 sudu besar (penuh/bun-bun) Rempah serbuk Kari ikan Babas
sedikit garam
60 gram asam jawa + air dan di perah 3 kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas

BAHAN C
15-20 ekor Ikan selar Kuning
1 gelas air (menggantikan santan)

BAHAN D (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
2 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
2 biji cili hijau besar dibelah 2 dan di buang biji
15 biji kacang bendi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk dan tumis bahan A. Sentiasa dikacau supaya bawang tidak hangit.
2. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besarkan api.
3. Apabila tumisan mendidih <> 5 minit, kecilkan api sedikit dan biarkan rempah masak sehingga terbit minyak yang banyak.
* Setiap 5 minit pastikan rempah dikacau supaya tidak hangit dan berkerak .
4. Masukkan air (hari ini saya tidak menggunakan santan) dan kacau lagi supaya rempah sebati dengan air.
5. Masukkan Ikan, bahan D dan kecilkan api.
6. Biar gulai masak perlahan-lahan sehingga mendidih kembali barulah diangkat.

* Selamat menjamu selera ....


1 comment:

  1. Faudziyah,

    Nanti cuba lah ikan bawal hitam masak kari. Tapi ikan bawal tu di goreng sekejap sebelum masuk dalam kuah kari tu. Baru sedap :)

    ReplyDelete