Makan tengahari ni sedikit special... Nasi Ayam Hainan Mentega Jagung..
Sesuai kepada yang amalkan diet sihat
Sup yang disediakan amat ringkas bahan nya tetapi menyelerakan
Tidak perlu rempah 4 sekawan
Tidak perlu rempah sup
Tidak perlu minyak untuk menumis.
Yang penting... air yang dimasak mestikan mendidih membuak-buak, baru lah dikecilkan api dan dimasukkan ayam.
Jom kita semak resepi.....Jom cuba
BAHAN A (SUP)
1/2 periuk air
1 ekor Ayam (dipotong mengikut saiz kesukaan)
1 inci Halia (dihiris nipis dan memanjang)
4 ulas Bawang Putih (dihiris nipis)
1/2 kiub pati Ayam 'KNOR'
sedikit Garam
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
(Nota:TIDAK PERLU rempah 4 sekawan, Rempah Sup,Bawang besar atau minyak utk menumis)
Cara-Cara memasak Sup
1. Masak air dalam periuk sehingga mendidih 'Membuak-buak'.
2. Kecilkan api sekecil-kecil yang boleh. Kemudian masukkan ayam.
3. Tutup periuk dgn tudung supaya wap ayam tidak keluar.
4. Biarkan ayam masak perlahan-lahan sehinggga air sup hampir mendidih kembali (sedikit dah mencukupi)
5. Sebelum angkat, masukkan bawang putih, halia, garam dan kiub KNOR.
6. Siap Sup
BAHAN B (AYAM HAINAN)
ayam yg telah dimasak dalam sup diatas
Kicap Masin Kipas udang
Sos tiram
sedikit minyak untuk menggoreng
Cara-Cara memasak Ayam
1. Lumurkan ayam yg telah direbus perlahan diatas dan dengan bahan B (ada kadar)
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Masukkan ayam yg telah dilumur dan goreng selama 1 minit SAJA (sekadar kicap melekat pada ayam. Jika lama texture ayam yang lembut dan licin akan rosak)
4. Angkat dan renjiskan sedikit minyak bijan atas ayam sebelum dihidangkan.
BAHAN C (NASI)
1 camca besar ButterCup
1 inci halia (dihiris sederhana tebal)
5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
10 kuntum bunga Cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
BAHAN D
2 camca besar Butter
5 helai daun pandan
Sedikit kunyit serbuk
1/2 biji Jagung
8 cawan air (Bergantung kepada Jenis beras)
4 cawan Beras (Beras Cap Rambutan)
Sedikit garam (Pastikan garam mencukupi kerana lemak butter akan lebih terasa)
Cara-Cara Memasak Nasi
1. Cairkan 1 sudu butter kedalam rice cooker.
2. Tumis semua bahan C diatas. Sentiasa dikacau sehingga bawang bertukar menjadi keperang-perangan.
3. Masukkan bahan D dan teruskan memasak saperti biasa.
4. Apabila suis rice cooker berada pada mode warm, biarkan nasi 10 minit sebelum digaul/ratakan
BAHAN E (KICAP)
sedikit minyak gorengan ayam diatas
Kicap manis kicap udang (lebihkan)
Kicap Masin kicap udang (1/4 dari kicap manis diatas)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk halus)
Cara-Cara Memasak Kicap
1. Panaskan minyak dalm periuk dan masukkan kesemua bahan E diatas.
2. Masakan sehingga kicap mendidih, bolehlah diangkat.
BAHAN F (CILI)
3 biji Cili merah
2 ulas bawang putih
4 sudu besar gula putih
1/4 biji limau nipis (Perah dan diambil Airnya)
sedikit garam
Cara-Cara Penyediaan Cili
1. Mesinkan kesemua diatas.
* Jangan dicampur dengan air tambahan untuk memastikan kepekatan cili.
BAHAN G (ULAM)
Daun Salat
Timun
Tomato ceri
Lobak Merah
* Selamat menjamu selera ...
Sebahagian dari bahan-bahan yang digunakan :-
Wow.... !!
ReplyDeletehehehe...
DeleteWaaa...terkasima habis...sedap..nmpak nasik pun dah menyelerakan...
ReplyDeleteSup yang amat simple, tapi alhamdulillah sedap
DeleteCantik2 gambar masakan Faudziyah...org Sarawak ye? kakpb belum friend kat fb lagi rasanya:)
ReplyDeleteNasi ayam hainan ni mmg menyelerakan, anak kakpb suka sgt.