Sunday, 29 June 2014

GULAI SARDIN ...Lauk berbuka iftar 1



Assalamualaikum dan Salam Ramadhan ...

Lauk untuk berbuka 
Saperti biasa saya lebih suka masak sendiri dari membeli .. kecuali jika tidak berkesempatan.
Kerana ia lebih menepati citarasa saya yang ala-ala Utara ni...kari, kari kari

Untuk berbuka.. cukup dengan nasi dan 1 atau 2 jenis lauk dan mencukupi 

Untuk hari ini
emmm Gulai Sardin  dengan Ubi kentang.. w a l l a !!!!

Jom kita semak resepi

BAHAN A
Minyak untuk menumis
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 tangkai daun kari
1 sudu makan halba campur

BAHAN B
2 sudu besar 'penuh' rempah kari Ikan 'BABAS'. (Kali ini saya pilih rempah yang lebih pedas)
1 cawan air
1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
2 biji ubi kentang (dibelah 4)
Air Asam jawa
Garam

BAHAN C
1 cawan air atau santan cair (Untuk resepi ini saya tidak menggunakan santan)

BAHAN D
1 tin Ikan Sardin 425 gram(Saya lebih suka 'Ayam Brand' berbanding jemana X yang lain)
1 biji cili hijau dibelah 2 (Kali ini saya gantikan dengan 8-10 biji cili padi)

Cara-Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A, Goreng sehingga hampir garing
2. Masukkan bahan B. Teruskan memasak sehingga terbit minyak yang banyak dan rempah menjadi pekat.
3. Masukkan bahan C, biarkan sebentar dan terus masukkan bahan D.
4. Masak sehingga mendidih dan boleh lah diangkat.

* Selamat menjamu selera ...





Saturday, 28 June 2014

TALANG GORENG ....Ber' Cili - Ber' Bawang


Assalamualaikum ....

Salam Ramadhan untuk sahabat-sahabat semua ....
Esok Insya ALLAH kita akan mula berpuasa ya

Kepada kaum-kaum ibu tentu dah rancang apa yang akan dimasak untuk sahur nanti kan

Saya simple aja Talang Kering Goreng menu untuk hari ini dan akan menjadi penambah selera semasa bersahur nanti, InsyaALLAH...

Nak masak pon simpel saja kan ..

BAHAN A

Minyak untuk menggoreng
1 ketul ikan talang kering (di potong kiub-kiub kecil)
2 biji bawang besar (dipotong mengikut kesukaan)
10 biji cili kering (dihiris halus)
6 biji cili padi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali (tidak terlalu banyak kerana minyak tersebut akan digunakan sepenuhnya dalam gorengan ini).
2. Goreng Ikan talang kering sehingga masak dan angkat.
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili kering sehingga hampir garing.
4. Seterusnya masukkan bawang dan cili padi diikuti dengan ikan kering yang telah digoreng tadi. Goreng sehingga bawang 1/3  layu, boleh lah diangkat.

* Selamat menjamu selera ...

Thursday, 26 June 2014

PUFF RANGGUP Sardin Pedas Berapi ...







Assalamualaikum

Jom layan puff lagi dan lagi 

BAHAN A
10 keping Puff Pastry

BAHAN B (campur semua dan digaul rata)
2 ekor Ikan Sardin Tin (dilenyek sederhana hancur)
1 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris nipis)
10-12 biji cili padi kampong (dihiris nipis)
1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 biji limau Kasturi
sedikit garam

Cara-Cara Membalut:-
1..Ambil sekeping puff pastry. Alaskan  pastry dengan plastik yang tersedia supaya tidak melekat.
2. Pastri dipotong kepada 2 bahagian. Pastikan satu bahagian sedikit besar dari bahagian yang lagi satu yang akan dijadikan sebagai pembalut dibahagian atas
3. Kelar-kelar bahagian yang besar tadi mengikut corak yang dikehendaki
4. Pada satu bahagian lagi, masukkan 1 sudu inti keatas nya dan tutup dengan kepingan yang berkelar tersebut.
5. Kemaskan tepinya dan tekan kuat sedikit dengan garfu.
6. Alih ke dalam dulang pembakar yang telah di sapu dengan sedikit minyak sayur.
7. Sapu atas puff dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 30-40 minit atau sehingga keperang-perangan.

* Selamat menjamu selera ..


Tuesday, 24 June 2014

PUDING KELAPA .... nona-nona manis



Puding kelapa lagi dan lagi .....
lembut sangat !

BAHAN A
1 kotak Puding Kelapa 'Nona' (85 g)
1000 ml air
1 sudu besar gula putih
4 helai daun pandan

Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkan kesemua bahan A diatas kedalam periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga serbuk puding larut.
2. Sejukkan  ~ 5 minit dan tuangkan kedalam gelas/mangkuk.
3. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurang nya 2 jam.

* Selamat menjamu selera ...


Friday, 20 June 2014

NASI GORENG LOBAK MASIN Citarasa Mak Ndak...


Assalamualaikum semua...

Jom layan Nasi goreng untuk sarapan pagi.....

BAHAN A
Minyak untuk menggoreng
1 genggam Lobak Masin (dipotong kecil)

BAHAN B
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 sudu teh lada hitam + lada putih (ditumbuk halus)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga

BAHAN C
Sedikit Daging (dipotong kecil)

BAHAN D
1 Mangkuk nasi putih
6-8 biji cili padi (dipotong kecil)
Sedikit kicap manis kipas udang
sedikit garam

Cara-Cara Memasak.
1. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng lobak masin sehingga hampir garing dan angkat.
2. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga garing,
3. Masukkan bahan C dan teruskan menggoreng sehingga daging masak.
4. Masukkan bahan D dan gaul sehingga nasi bergaul rata dengan bahan tumis.
5. Sebelum angkat masukkan lobak masin yang telah digoreng tadi, gaul sekejap dan terus diangkat.

* Selamat menjamu selera ...








Tuesday, 17 June 2014

MOII BERDAGING


Assalamualaikum semua..

Menu yang sesuai kepada yang kurang sihat atau baru baik dari demam
Sebagai sarapan pagi, tengahari dan juga malam hehehe...

BAHAN A
1 cawan beras
7-8 cawan air (boleh dilebihkan jika mahu beras lebih hancur)
Daging (Dipotong kecil)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1/2 sudu teh lada hitam biji
1/2 sudu teh halba biji
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
sedikit halia (dihiris nipis)

BAHAN B
1/3 batang lobak merah (dipotong dadu)
santan pekat dari 1/2 biji kelapa
daun sup 
daun bawang
1/2 kiub daging KNOR
bawang goreng
1 sudu besar minyak sapi 'Ghee Blend'
garam

Cara-Cara Memasak
1. Satukan bahan A kedalam periuk dan masak sehingga beras hancur dan menjadi pekat
2. 10 minit sebelum angkat, masukkan bahan B.

* Selamat menjamu selera ....

Sunday, 15 June 2014

MASAK ASAM ...TALANG KERING



Assalamualaikum semua...

Resepi lauk untuk hari ini .. 'Masak Asam Ikan Talang Kering'

BAHAN A
Sedikit minyak
1 ketul ikan talang kering (dipotong sederhana besar)

BAHAN B
1/2 biji bawang besar dihiris nipis
1 ulas bawang putih dihiris nipis
1 inci halia (dihiris nipis)
1 sudu teh lada hitam biji (ditumbuk)

BAHAN C
1 sudu besar asam jawa + 1 cawan air (digaul dan diperah.. sebagai kuah)

BAHAN D
2 biji bawang besar (dihiris tebal)
4 ulas bawang putih (dibelah 2)
15-25 biji cili padi
2 biji tomato ceri
kicap masin 'Kipas Udang
sedikit garam (Jika kurang masin)

Cara-Cara Memasak
1. Goreng Ikan talang kering sehingga masak dan angkat.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga hampir garing.
3. Masukkan bahan C, Biarkan menjadi sedikit pekat dan terbit minyak.
4. Masukkan  bahan D. Biarkan seketika sebelum diangkat.

* Selamat menjamu selera .....