CARA BERLAUK DAGING garing diluar.. lembut didalam !!!
Assalamualaikum semua ...
Jom kita layan pula Kuih Cara Berlauk atau ada yang panggil Kuih Bakar Berlauk
Sebiji boleh kongsi 3-4 orang
TAPI..
Untuk saya...
tak nak share-share...
nak sebiji yang besar ini juga
garing diluar lembutttttt didalam.
sebab tu tak nak share
hehehe !
BAHAN A (Adunan Tepung)
(*Campur semua dalam blender dan mesin )
1 cawan tepung gandum
1.7 cawan air biasa (lebih sedikit dari 1 1/2 cawan)
3 sudu besar santan pekat (saya guna santan kotak saja)
3 sudu besar minyak masak (Untuk melembutkan)
2 biji telur ayam
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning
BAHAN B (Inti)
1 sudu besar minyak utk menumis
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari (dihiris nipis)
Daging (dipotong kecil)
1 sudu makan rempah kari Daging 'Babas'
1/4 kiub Daging lembu 'Knor'
sedikit garam
1 biji bawang besar (dipotong kuib)
BAHAN C (Pelengkap Rasa)
Cili Merah
Daun Sup
Cara-Cara Memasak Inti:-
1. Panas minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan daun kari.
2. Masukkan daging, rempah kari dan sedikit air. Masak sehingga rempah pekat dan bersalut pada daging.
3. Masukkan kiub Knor dan garam.
4. Sebelum angkat masukkan bawang besar.
Cara-Cara Memasak Kuih Cara:-
1. Panaskan acuan Kuih Cara.
2. Leserkan minyak pada acuan. Pastikan ada sedikit minyak dalam acuan. Ini adalah bertujuan untuk menggaring dan meranggupkan kuih cara nanti.
3. Masukkan adunan tepung 2/3 acuan. Tutup dengan tudung periuk sekejap <> 1-2 minit supaya tepung 1/3 masak. (TIPS: Cara ini menjadikan inti LEBIH TERASA SEDAP kerana inti tidak tenggelam dalam badan kuih cara)
4. Masukkan inti dan taburkan cili potong dan daun sup diatas nya.
5. Tutup semula dengan tudung periuk. Tunggu sehingga masak. Biarkan lama sedikit supaya ia garing dan boleh diangkat. SEDAP !!!
* Selamat berbuka puasa .......
Ohooo... tak boleh share ye.... baliklah saya dengan tangan kosong huhuhuuuu....
ReplyDeleteSalam Amie, Kalau share takut tak cukup pula... tengah lapar ni hehehe
Deletesedapnya...selamat berbuka
ReplyDeleteSedap dimakan panas-panas adda. Buat 1/2 jam sebelum berbuka.
Deleteit looks so yummy,i wish the recipe,is also written in English.
ReplyDelete