DALCA SAYUR TUMIS DARAT ....harummmm
Assalamualaikum...
Juadah iftar hari ke 15 ini dimasak oleh anak saudara saya Siti Nurul Jannah.
Memang sedap...
Aroma dalca ini memang harummmmm...
sedap ke tak sedap ? ... haaaa sampai bangun sahur beberapa kali semata-mata nak makan dalca ini.
Kalau ada roti pon sedap juga
Jom kita semak resepi
BAHAN A
1 sudu besar penuh Rempah kari Daging
1 sudu teh kunyit
1/2 kilo daging
segenggam kacang dhal (direndam semalaman dan dibasuh. Jika terbeli dhal yang keras, mesin/tumbuk hancur terlebih dahulu)
Air untuk merebus
BAHAN B
Santan Pekat (1 mangkuk)
2 biji ubi kentang
2 biji terung
1 kiub KNOR 'DAGING LEMBU'
garam
BAHAN C
1 batang Lobak merah
10 kacang panjang
4 jangung muda
BAHAN D (* menjadikan aroma dalca amat harum sekali)
2 camca besar minyak sapi GLEEBLEND
8 ulas bawang kecil merah (dihiris nipis)
halia sebesar ibu jari (dihiris nipis dan memanjang)
2 tangkai daun Kari
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
sepokok daun sup (dipotong~ 1inci)
BAHAN E
3 biji cili merah/cili api (Di hiris halus)
2 ulas bawang putih (Di hiris halus dan memanjang atau nipis)
2 tangkai daun sup (Di potong kecil)
Cara-Cara Memasak
1. Rebus Bahan A selama ~ 2 jam atau sehingga kacang dhal dan daging empuk.
2. Masukkan Bahan B. Perlahan kan api supaya santan tidak pecah minyak.Masak sehingga santan hampir-hampir mendidih
3. Masukkan Bahan C. Masak ~ 5-10 lagi. Pastikan sayur tidak terlebih masak dan boleh diangkat.
4. Dalam kuali yang lain, panaskan Minyak sapi Gleeblend.
5. Masukkan Bahan D dan goreng sehingga bau harum dan bawang kekuningan.
6. Terus masukan gorengan ini bersama-sama minyak sapi...kedalam periuk DALCA (3) di atas.
7. Semasa nak makan, taburkan bahan-bahan E diatas 'DALCA' tadi.
* Selamat berbuka puasa ...
Hmmm...sampai ke sini aroma dalca Siti Nurul jannah menusuk-nusuk lubang hidung untie... sabar jelaaaa....
ReplyDeletetengok saja dah tau sedap nya dalca tu..
ReplyDelete