MASAK KUNING Telur ayam
Assalamualaikum
Dah jemu makan ayam?
Jom makan telur nya pula ....
BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1 ulas bawang putih(dihiris nipis)
1 sudu besar biji sawi
1 inci halia
BAHAN B (dimesin halus)
10 ulas bawang merah kecil
8 ulas bawang putih
2 biji buah keras
8 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Lengkuas..sebesar 2 ibu jari
3 batang serai (di ketuk)
1 sudu teh Serbuk Kunyit
3 keping asam gelugor
Santan Pekat dari 1/2 biji kelapa
8 biji telur ayam direbus dan dikopek kulit
3 biji tomato segar (dibelah 2 jika bersaiz besar)
1 kiub Pati Ayam KNOR
1 helai daun kunyit
1 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
Sedikit garam
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang betul-betul layu atau hampir keperangan
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang betul-betul layu atau hampir keperangan
3. Masukkan bahan B dan C. Masak sehingga terbit minyak yang banyak dan menjadi pekat/hampir garing.
4. Masukkan bahan D dan biarkan ia mendididih perlahan-lahan (Sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan menjadikan kurang menarik)
5. Siap untuk dihidangkan.
5. Siap untuk dihidangkan.
* Selamat menjamu selera ....
Sedapnya nampak... terlior!
ReplyDelete