Sunday, 5 October 2014

KUEY TEOW KERANG Berlada Hitam... layan Pedas



BAHAN A
Minyak untuk menumis
3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dihiris nipis)
1 biji bawang besar (ditumbuk atau dihiris nipis)

BAHAN B
1 kilo kerang (dibasuh sehingga bersih, direbus dan diasingkan dari kulit)
10-15  ekor udang hidup (direbus dan diasingan dari kulit) 

BAHAN C
1/2 mangkuk air rebusan kerang
1/2 mangkuk air rebusan udang
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
2 camca besar kicap pekat
1 kiub ikan bilis KNOR
sedikit garam


BAHAN D
1 kilo kuey Teow
2 genggam taugeh
Sayur kucai

BAHAN E
cili merah/hijau
Bawang goreng

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan A.
2. Setelah bawang bertukar keperangan, masukkan bahan B. Masak sehingga kuah mendidih.
3. Masukkan Kuey Teow dan Sayur kucai. Ratakan menggunakan garfu untuk mengelakkan Kuey Teow hancur.
4. Sebelum angkat masukkan bahan B dan taugeh. 
5. Taburkan cili merah/hijau dan bawang goreng semasa menghidang.

* Selamat menjamu selera




1 comment: