Sunday, 31 May 2015

CARA BERLAUK Sambal Totok Jawa Asli


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Hari ni kami sekeluarga bersarapan 'CARA BERLAUK Sambal Totok Jawa...Asli'

'Sambal Totok Jawa...Asli' ini sebenarnya boleh dimakan dengan apa saja !!!!
Resepi Kuih Cara yang ini pula bagi saya dan keluarga adalah Superpppp ! Superpppp !  Superpppp ! Lembutttt !
Sukatan yang digunakan untuk memasak Kuih Cara dan Roti Sorai/Jala sejak dari dulu lagi. GARING DILUAR.. LEMBUT DIDALAM !!!!

Bahan A (Adunan Tepung)
(*Campur semua dalam blender dan mesin )
1 cawan tepung gandum
1.7 cawan air biasa (lebih sedikit dari 1 1/2 cawan)
4 sudu besar santan pekat (saya guna santan kotak saja)
3 sudu besar minyak masak (*** Untuk melembutkan kuih)
2 biji telur ayam
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning

Bahan B (Inti)
Sambal Totok Jawa ...Asli

Bahan C (Pelengkap Rasa)
Cili Merah
Daun Sup

Cara-Cara Memasak Kuih :-
1. Panaskan acuan Kuih Cara.
2. Leserkan minyak pada acuan dengan menggunakan sehelai daun pandan. 
3. Masukkan adunan tepung 3/4 penuh. Patikan Jangan terlalu penuh.
4. Biar seketika supaya bahagian bawah kuih masak dan pastikan masih ada tepung yang MASIH cair (belum masak) dibahagian tengah.
5. Masukkan inti  dan taburkan cili potong dan daun sup diatas nya.
6. Tutup semula dengan tudung periuk. Tunggu sehingga masak dan sedikit garing  dan bolehlah diangkat. 
Kalau nak lebih SEDAP LAGI...Pastikan kuih dimasak sehingga keperang-peranggan/Garing dibahagian bawah. Yang menjadikan ia........ GARING DILUAR.. LEMBUT DIDALAM !!!!
SEDAP !!!

Promote lagi..............
SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya  Nurul Jannah.

Jom tempah... memang sedap !
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz

>>>>>

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)

- sedap kalau buat Cara Berlauk
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !

Thursday, 28 May 2015

DENDENG DAGING


Assalamualaikum semua

Dendeng Daging...

Teringat di zaman muda-muda dulu, zaman fresh grad dan zaman mula mengenal alam pekerjaan di era 90'an,  semasa kerja di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), salah satu lauk yang dijual di situ dan menjadi kegemaran saya adalah Dendeng Daging.

Daging yang dimasak sedikit keras tetapi amat menyelerakan saya. 
Kalau boleh hari hari lauk yang sama pon tak ada masaalah, sedap sangat lauk tu !

Jom kita jenguk dendeng yang saya masak kali ini
ada iras-iras macam dendeng yang dijual tu....

Bahan A
1/2 kilo Daging
Aiir unuk merebus daging. (Tidak perlu banyak, sekadar untuk memasakkan daging sahaja)

Bahan B
Minyak untuk menggoreng
1 kiub pati Ayam 'Knor'

Bahan C (Diketuk lebam-lebam saja)
5 biji cili merah 
15 biji cili padi (Boleh dikurangkan jika tidak suka pedas) 
3 biji bawang besar

Bahan D
2 batang serai (Diketuk lebam)
4 helai daun limau purut
Kicap manis 'kipas udang'
Kicap masin 'kipas udang'
Sedikit asam jawa

Cara-Cara memasak
1. Daging dipotong sederhana tebal, kemudian nya direbus sehingga masak. 
* Proses memasak tidak perlu lama kerana daging apabila di ketuk nanti akan dengan sendiri nya menjadi lembut.
2. Asingkan daging dari air rebusan.
3. Daging kemudian nya diketuk sekadar lebam-lebam dan jangan sampai nipis atau hancur.
4. Sedikit air rebusan dan kiub pati ayam dicampur dan diperap seketika bersama daging yang telah diketuk tadi
5. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng daging tersebut. Proses menggoreng tidak perlu lama kerana ia akan mengakibatkan daging menjadi keras semula.
6. Angkat.

7. Dengan menggunakan baki minyak yang tinggal, masukkan bahan C dan goreng seketika.
8. Masukkan bahan D.
9. Akhir sekali masukkan daging yang telah digoreng tadi.
10. Jika gorengan terlalu kering, bolehlah ditambah sedikit air rebusan untuk melembabkan masakan.
11. Siap

*** Selamat menjamu selera ...

Tuesday, 26 May 2015

PETAI Sambal Totok Jawa... Asli


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Promote lagi..............
SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya  Nurul Jannah.

Kita campur dengan petai pula
lagi Umphh !!!!
sedapppp !!!

Jom tempah... memang sedap !
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz

>>>>>

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !

Friday, 22 May 2015

MOIII Sambal Totok Jawa...Asli


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Promote Lagi ........... SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya  Nurul Jannah.

Makan dengan Moi atau Bubur Nasi memang sedap
Kena sangat lah

Resepi untuk moi ini simple saja
Beras, halia, jintan manis, halba dan air...masukkan dalam periuk dan direbus sehingga beras 1/2 hancur.
sebelum angkat, masukkan sedikit santan pekat, sedikit kiub pati ayam, garam dan 1/2 sudu minyak sapi.
SIAP

Jom tempah... memang sedap !
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz

>>>>>

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !

Wednesday, 20 May 2015

NASI GORENG Sambal Totok Jawa...Asli


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Promote ! promote !  SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya  Nurul Jannah.

Semalam siap satu tempahan lagi
Ikan bilis 5 kilo untuk yang mahukan Lebih ! Lebih !  Lebih !  PEDAS

Buat nasi goreng pon sedap !!!!

Jom tempah... memang sedap !
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz

>>>>>

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !

Tuesday, 19 May 2015

KETUPAT PULUT Sambal Totok Jawa...Asli


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Lagi....promote SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya  Nurul Jannah.

Semalam siap lagi satu batch..
Tapi kali ni 10 kilo Ikan bilis
dari pukul ~ 7 pagi sampai 10 malam

Sehari bau Sambal ...sampai ke rumah sebelah ni......
Apa lagi kali ni saya makan dengan ketupat pulut.
Fuhh !!!!

Jom tempah... memang sedap !
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz

>>>>>

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !

Friday, 15 May 2015

SAMBAL TOTOK JAWA .... Asli. Keluaran 'Nurul Jannah / Areffin Beelz'


Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua....

Hari ni saya nak promote SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya
 Nurul Jannah.

Semalam tung-tang-tung-tang siap satu batch.. 
haaa ! legaa dari pagi sampai ke petang, malam.... paking pula.
tu belum masuk 2 hari proses penyediaan bahan-bahan.

Nak buat nya memang sedikit remeh, kerana bahan-bahan nya akan ditumbuk bukan nya dimesin, walau pon dalam kuantiti yang banyak. 
Ini adalah untuk mengekalkan rasa asli sambal tersebut. 

Dimasak pula dengan api yang perlahan untuk memastikan sambal tu kering dengan elok.
k
alau diri tak ada rasa sabar memang tak jadi ni..dengan panas api sambil mengacau supaya tak hangit

Saya ?
..hehehehe
Tugas saya cuma tengok saja.
tolong............ tak sanggup !

Dengar kata.. esok nak buat lagi, repeat order dari customer yang telah merasa.
Tu keluar kepekan tu..., pi beli bahan-bahan lah tu...
sambil tinjau tinjau harga ikan bilis sekilo RM emmm 'takut nak sebut'.

Tak apa...untung sikit-sikit
Lama-lama jadi bukit.
Lain... kita niat sedekah.
Sambil berniaga sambil bersedekah

Alhamdulillah rezeki ALLAH.
Yang penting jaga kualiti.

Jom tempah... memang sedap !

>>>>>

Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !