CARA XXXL BERLAUK Sambal Totok Jawa ...Asli


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Cara berlauk lagi, tapi kali ini bersaiz XXXL
Selagi tak jemu selagi tu kita buat dan makan.

Tolong abaikan rupa acuan kueh ku ini
heheheh !
ini gara-gara melayan kucing kucing ku makan,....
.....acuan atas dapur panas berasap rasap

Jom kita semak resepi ...
kali ni saya gandakan 1/2 sukatan lagi
dan kecairan adunan di kurangkan sedikit kerana kuih ini akan di buat bersaiz besar
kita boleh dapat 3 biji

Inti saperti biasa 'Sambal Totok Jawa...Asli'

Bahan A (Adunan Tepung)
(*Campur semua dalam blender dan mesin )
1 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air biasa
4 sudu besar santan pekat (saya guna santan kotak saja)
4 sudu besar minyak masak (*** Untuk melembutkan kuih)
2 biji telur ayam
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning

Bahan B (Inti)
Sambal Totok Jawa ...Asli

Bahan C (Pelengkap Rasa)
Cili Merah
Daun Sup

Cara-Cara Memasak Kuih :-
1. Panaskan acuan Kuih Cara.
2. Leserkan minyak pada acuan dengan menggunakan sehelai daun pandan.
3. Masukkan adunan tepung 3/4 penuh. Pastikan Jangan terlalu penuh.
4. Biar seketika supaya bahagian bawah kuih masak dan pastikan masih ada tepung yang MASIH cair (belum masak) dibahagian tengah.
5. Masukkan inti  dan taburkan cili potong dan daun sup diatas nya.
6. Tutup semula dengan tudung periuk. Tunggu sehingga masak dan sedikit garing  dan bolehlah diangkat. 
Kalau nak lebih SEDAP LAGI...Pastikan kuih dimasak sehingga keperang-peranggan/Garing dibahagian bawah. Yang menjadikan ia........ GARING DILUAR.. LEMBUT DIDALAM !!!!
SEDAP !!!

Promote ..............
SAMBAL TOTOK JAWA ... Asli yang Super'p sedap !
Hasil keluaran anak saudara saya  Nurul Jannah.

Jom tempah... memang sedap !
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz
>>>>>
Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.

Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.

~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.

- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie)

- sedap kalau buat Cara Berlauk
dan apa-apa saja ....

FRESH dari kuali .....
Berminat ? Sila pm Nurul Jannah untuk tempahan.
* Tempahan untuk ramadan telah dibuka....pembuka selera untuk bersahur !

2 comments:

  1. Kreatif betuuulll... kita bagi 2 cara XXXL tu aaa....

    ReplyDelete
  2. sedapppp nya walaupun agak besar janji ada sambal totok kan

    ReplyDelete

Powered by Blogger.