Ulam-Ulaman & SAMBAL TERASI Matang
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan
Bulan puasa untuk tahun ini saya masak ala kadar saja.
Selera makan memang kurang dari tahun-tahun lepas
Banyak minum air saja.
Badan rasa letih sangat.
Mungkin sebab umur dah semakin meningkat
Tapi apabila berbuka dengan 'Sambal Terasi Matang' yang dimasak oleh anak saudara saya
Alhamdulillah selera saya terbuka.
Buka puasa saja makan dah bertambah
Balik terawih .. ulang lagi
Sahur pon ... nasi bertambah juga
Alhamdulllah sedap sangat
Sumber : FB 'Resep Kue Lezat'
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
Segenggam ikan bilis
7 biji Cili Merah
20 biji cili Padi
10 Ulas Bawang Merah
5 Ulas Bawang Putih
2 biji tomato (belah 4)
Belacan
Bahan B
Gula Pasir
Sedikit Air Asam Jawa
Garam
Cara-Cara Memasak
1. Goreng semua bahan A diatas sehingga layu.
2. Angkat dan masukkan kedalam lesung-tumbuk, tambahkan sedikit garam dan tumbuk separa hancur.
3. Tambahkan gula dan gaulkan rata.
4. Panaskan kembali minyak gorengan tadi dan tumis cili yang telah ditumbuk sehingga harum.
5. Siap
masha-Allah... terus ngiler... ngencesss uwaaaa....
ReplyDelete