Roti KRABI yang amat menyelerakan


Assalamualaikum dan Salam Jumaat

Pernah makan Roti Krabi ?
Aroma minyak sapi yang dimasak bersama roti menaikkan lagi selera untuk bersarapan pagi.
Sebagai minum petang pon sedap bersama dengan teh O panas.
Kalau ada lebihan roti canai boleh lah kita sediakan roti ini
Tapi selalu nya saya beli roti canai semata-mata nak makan roti Krabi....

Nak menyediakan nya pon tak susah
Sekeping cukup mengenyangkan perut untuk seorang
Kalau ramai tu kena lah masak lebih, jika tidak nanti berebut pula

Adunan Resepi ini adalah untuk sekeping roti

Bahan A
1 keping roti canai (di buka lapisan roti mejadi kepingan kepingan yang nipis)
1/2 sudu besar minyak sapi Ghee Blend

Bahan B (Di satukan dan dikocak)
2 biji telur ayam
2 tangkai daun sup (dipotong sederhana tebal)
1-2 biji bawang besar (dibelah 4 dan dihiris nipis)
5 biji cili padi (dihiris).. boleh dikurangkan
1/2 sudu besar bawang goreng
sedikit lada hitam (ditumbuk)
sedikit lada putih (ditumbuk)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan kuali leper.  
2. Ratakan separuh dari minyak sapi pada dasar kuali dan letakkan/atur separuh dari kepingan roti dalam kuali. 
3. Kemudian tuangkan separuh dari adunan B.
4. Aturkan  separuh lagi kepingan roti canai di ikuti dengan separuh lagi adunan B.
5. Tutup tudung kuali supaya telur masak dengan sempurna dan masak dengan api yang perlahan.
6. Bila agak bahagian bawah hampir garing boleh lah diterbalikkan.
7. Letakkan separuh lagi minyak sapi pada dasar kuali dan pastikan minyak ini sampai pada bahagian bawah roti dengan memusing-musing ia didalam kuali.
8. Apabila bahagian bawah sudah bertukar keperang atau hampir garing boleh lah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Powered by Blogger.