Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua..
Hari ini saya nak kongsi resepi sarapan pagi saya
Dah 3 hari bersarapan dengan cubit-cubit bawang ini
Asal resepi ini adalah Cubit-Cubit Jagung yang saya beli di pasar tani Penanti 2 minggu lepas.
Sedap !!!
Itu yang tergerak nak masak sendiri tu.
Tapi disebabkan tak ada stok jagung, jadi saya gantikan dengan bawang....
Saperti cucur bawang
Tapi beza nya ia menggunakan kuantiti bawang yang banyak dan saiz nya yang amat comel-comel gitu......
Sebiji, sebiji masuk mulut.
Texture isi cucur ini amat lembut bila digigit.
Sedap di makan panas-panas
Adunan untuk 2 orang makan
Bahan A
1 cawan tepung gandum
Lebih kurang 1/4 cawan air * Bergantung kepada Jenama/Keluaran
(Jika masih ada tepung yang tidak rata digaul, bolehlah ditambah sedikit lagi air.
Cuma pastikan adunan kita boleh di goreng bulat-bulat saja)
Pengalaman saya.. 1/4 sukatan jika 'Bakers Choice'. 1/2 sukatan jika cap 'Keluarga'
3 sudu besar minyak masak
1/2 biji telur (Pecahkan sebiji, dikocak dan guna hanya separuh sahaja)
1/2 jemput ikan bilis (direndam sekejap dan ditumbuk hancur)
1/2 sudu teh baking powder
1 biji cili merah bersaiz kecil/ jika besar guna separuh saja (ditumbuk halus untuk menjadikan cucur kita sedikit bewarna kemerahan)
2 biji cili padi. Boleh dikurangkan/abaikan jika kurang gemak pedas (dihiris nipis)
2 biji bawang holland bersaiz besar (Dibelah 4, dah setiap belahan dibelah lagi 4..menjadikan ia 16 belahan dan dipotong menjadikan ia kiub)
2 pokok daun kucai (dipotong pendek)
Sedikit udang hidup (dicincang kecil)
sedikit garam
Cara-Cara Menyedikan nya :
1. Satukan semua bahan A diatas, dan gaul rata.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Jemput adunan tepung sebesar jari kelingking dan goreng.
3. Balik-balikkan sehingga cucur masak.
* Selamat Menjamu Selera ...
Bak nk semangkuk...mengguda!
ReplyDeleteCukup ke semangkuk Gee ?
DeleteAlahai comey jer tgk...sedap ni bite size..ngap teus sebiji hihi
ReplyDeleteSenang nak makan Lina... ngap sebiji sebiji je
Delete