Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua..
Kebetulan beberapa hari lepas saya ke pasar basah Bukit Mertajam, terperasan ada dijual mempelam muda dan separuh masak.
Nampak cantik sangat..montok-montok, bulat-bulat pulak
Terus teringat nak makan sambal mempelam
sedap ni !
pedas cili api dengan manis buah mempelam
terliur pulak.....
makan dengan ikan kering goreng
ulam sayur kampung
aduh !
meleleh air liur.....
Ambik 2 biji je nak buat sambal
cukup lah......
Jom Kita tumbuk sambal
Bahan A
4 biji cili merah
6 biji cili padi (saya tambah untuk lebih pedas)
sedikit belacan sebesar ibu jari
sedikit garam
Bahan B
Jus Limau Kasturi dari 1 biji
1/2 biji mempelam masak (dipotong besar)
Cara-Cara Menyediakan nya:-
1. Tumbuk bahan A sehingga lumat.
2. Kemudian masukkan Jus limau kasturi dan gaul rata.
3. Masukkan potongan mempelam dan leyek-lenyekkan separuh lebam. Tidak perlu terlalu hancur untuk dapat menikmati kemanisan mempelam.
4. Siap untuk dihidangkan
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments:
Post a Comment