Monday, 4 April 2016

SAMBAL MEMPELAM... Pedas dengan manis-manis buah


Bismillahirrohmanirrohim...
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua..

Kebetulan beberapa hari lepas saya ke pasar basah Bukit Mertajam, terperasan ada dijual mempelam muda dan separuh masak.
Nampak cantik sangat..montok-montok, bulat-bulat pulak
Terus teringat nak makan sambal mempelam
sedap ni !
pedas cili api dengan manis buah mempelam
terliur pulak.....
makan dengan ikan kering goreng
ulam sayur kampung
aduh !
meleleh air liur.....

Ambik 2 biji je nak buat sambal
cukup lah......

Jom Kita tumbuk sambal

Bahan A
4 biji cili merah
6 biji cili padi (saya tambah untuk lebih pedas)
sedikit belacan sebesar ibu jari
sedikit garam

Bahan B
Jus Limau Kasturi dari 1 biji
1/2 biji mempelam masak (dipotong besar)

Cara-Cara Menyediakan nya:-
1. Tumbuk bahan A sehingga lumat.
2. Kemudian masukkan Jus limau kasturi dan gaul rata.
3. Masukkan potongan mempelam dan leyek-lenyekkan separuh lebam. Tidak perlu terlalu hancur untuk dapat menikmati kemanisan mempelam.
4. Siap untuk dihidangkan

* Selamat Menjamu Selera ...

No comments:

Post a Comment