NASI ULAM YANG SEDAP....Terasa saperti berada di bulan Ramadan
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Awal Muharam
Menu semalam 1 Muharam 1438 H.
Perancangan awal nak masak Daging Goreng Cuka,
Dah rebus daging pon, tup-tup jiran sebelah datang hantar NASI ULAM.
Aduhai ......Sedappppp nya.
Terasa saperti di bulan Ramadan pula bila makan.
Maklumlah Nasi Ulam memang kerap disediakan di bulan tersebut.
Rasa nasi ulam kali ni memang sedap.
Macam-macam ulam dicampurkan.
Semua ulam-ulam tersebut pula fresh-fresh dari hasil cucuk tanam anak saudara yang sorang lagi tu.
Rajin betul Siti Nurul Jannah ini hiris daun daun sehalus-halus nya
Jom !
Boleh awet muda kalau makan selalu.........
Kuantiti bahan yang digunakan agak-agak sahaja
Bahan A
Nasi Putih (Pastikan tidak panas)
Ikan Kering (Boleh gunakan ikan gelama, tenggiri atau talang. Digoreng sehingga garing dan ditumbuk hancur)
2 camca besar beras (dibersihkan dan disangai kemudian nya ditumbuk halus)
Lada hitam/putih (ditumbuk halus)
Sedikit garam
Bahan B (dihiris halus)
Halia Muda
Bawang merah
Serai
Daun Kunyit
Bunga Kunyit
Kunyit muda
Daun Putat
Daun Gajus
Daun Pudina
Pucuk ulam raja
Daun cekoq
Bunga kantan
Daun kesom
Daun limau purut
Kacang Kelisa
* Boleh dimasukkan macam-macam daun ulam lagi
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan A dan B diatas sehingga rata.
2. Perasakan dengan garam jika perlu
* Selamat Menjamu Selera ...
Kuantiti bahan yang digunakan agak-agak sahaja
Bahan A
Nasi Putih (Pastikan tidak panas)
Ikan Kering (Boleh gunakan ikan gelama, tenggiri atau talang. Digoreng sehingga garing dan ditumbuk hancur)
2 camca besar beras (dibersihkan dan disangai kemudian nya ditumbuk halus)
Lada hitam/putih (ditumbuk halus)
Sedikit garam
Bahan B (dihiris halus)
Halia Muda
Bawang merah
Serai
Daun Kunyit
Bunga Kunyit
Kunyit muda
Daun Putat
Daun Gajus
Daun Pudina
Pucuk ulam raja
Daun cekoq
Bunga kantan
Daun kesom
Daun limau purut
Kacang Kelisa
* Boleh dimasukkan macam-macam daun ulam lagi
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan A dan B diatas sehingga rata.
2. Perasakan dengan garam jika perlu
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments: