KWETIAU GORENG KARI IKAN .. Tak pelik lah ! Sedap lagi adalah ....
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Salam Jumaat !!
Pernah makan KWETIAU GORENG KARI IKAN ?
Tentu rasa pelik kan
Sebenar nya tak pelik lah.......
Kita boleh masak apa saja yang kita mahu
Kerana yang nak makan kita juga ....
Saya pernah masak KWETIAU GORENG MASAK LEMAK.
Sedapppppppppp !!!
Sebenar nya ikut kreativiti dan selera masing masing
Kari ikan/ayam mahu pon daging yang masih berbaki memang sedap kalau di goreng dengan Kwetiau atau pon yang sewaktu dengan nya.
Nak menyediakan sebagai sarapan pon senang kan.
Jommm...........
Bahan A
Kuah Kari yang berbaki (secukup nya)
Kwetiau
Taugeh
Telur
Kicap Lemak Masin 'Kipas Udang'
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang'
Fish ball/Fish cake
Bahan B
Cili merah/padi
Limau Nipis /Kasturi
Daun bawang
Bawang Goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masukkan kuah kari kedalam kuali. Saya tak masukkan tambahan minyak kerana kuah kari kebiasaan nya sudah berminyak .
2. Jika kuah agak pekat boleh ditambahkan sedikit air. Biarkan ia mendidih seketika.
3. Masukkan fish ball/fish cake dan biarkan kuah mendidih kembali.
4. Masukkan kwetiau dan perasakan dengan kicap masin dan kicap manis.
5. Tolak kwetiau ke tepi kuali dan pecahkan telur. Biarkan sehingga telur membeku sebelum di hancurkan.
6. Masukkan taugeh dan ratakan semua nya sebelum diangkat.
7. Tabur dengan bahan B sebelum dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
Salam Jumaat !!
Pernah makan KWETIAU GORENG KARI IKAN ?
Tentu rasa pelik kan
Sebenar nya tak pelik lah.......
Kita boleh masak apa saja yang kita mahu
Kerana yang nak makan kita juga ....
Saya pernah masak KWETIAU GORENG MASAK LEMAK.
Sedapppppppppp !!!
Sebenar nya ikut kreativiti dan selera masing masing
Kari ikan/ayam mahu pon daging yang masih berbaki memang sedap kalau di goreng dengan Kwetiau atau pon yang sewaktu dengan nya.
Nak menyediakan sebagai sarapan pon senang kan.
Jommm...........
Bahan A
Kuah Kari yang berbaki (secukup nya)
Kwetiau
Taugeh
Telur
Kicap Lemak Masin 'Kipas Udang'
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang'
Fish ball/Fish cake
Bahan B
Cili merah/padi
Limau Nipis /Kasturi
Daun bawang
Bawang Goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masukkan kuah kari kedalam kuali. Saya tak masukkan tambahan minyak kerana kuah kari kebiasaan nya sudah berminyak .
2. Jika kuah agak pekat boleh ditambahkan sedikit air. Biarkan ia mendidih seketika.
3. Masukkan fish ball/fish cake dan biarkan kuah mendidih kembali.
4. Masukkan kwetiau dan perasakan dengan kicap masin dan kicap manis.
5. Tolak kwetiau ke tepi kuali dan pecahkan telur. Biarkan sehingga telur membeku sebelum di hancurkan.
6. Masukkan taugeh dan ratakan semua nya sebelum diangkat.
7. Tabur dengan bahan B sebelum dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments: