SOTONG BAKAR ... Memang Sedap. Sekali rasa nak buat lagi !!!
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Jomm kita masak SOTONG BAKAR
Nak buat tak lah susah sangat.
Kalau beli mau berapa RM tuuuuuu.........
Tapi yang pasti yang ini memang berbaloi
Sedap sangat !!!!
Nak bakar pon boleh guna oven atau bakar atas bara api
Tapi kalau nak mudah atas dapur biasa pon boleh..
Jomm....
Bahan A
1/2 kilo sotong yang bersaiz besar (cuci bersih dan toskan air nya)
Bahan B (diblend halus)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
2 biji cili padi merah
2 camca teh lada hitam
Bahan C
sedikit minyak untuk menumis
4 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh pati ayam
sedikit garam
1 sudu makan kicap masin
1 sudu teh kunyit serbuk
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bahan B sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan C dan sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia hangit.
3. Masak sehingga 'betul-betul pekat' dan angkat.
Sila pastikan pes ini betul-betul pekat ya.....
4. Gaulkan dengan sotong dan perap selama 2 jam sebelum dibakar.
Jika menggunakan oven, setkan suhu 180 C dan bakar dengan api atas sahaja dan pintu oven yang terbuka untuk mengelakkan kepanasan yang terlampau.
Semasa membakar, pastikan tidak terlalu lama untuk mengelakkan isi nya menjadi liat dan keras
Agak-agak dah masak terus angkat.
* Selamat Menjamu Selera ...
1/2 kilo sotong yang bersaiz besar (cuci bersih dan toskan air nya)
Bahan B (diblend halus)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
2 biji cili padi merah
2 camca teh lada hitam
Bahan C
sedikit minyak untuk menumis
4 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh pati ayam
sedikit garam
1 sudu makan kicap masin
1 sudu teh kunyit serbuk
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bahan B sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan C dan sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia hangit.
3. Masak sehingga 'betul-betul pekat' dan angkat.
Sila pastikan pes ini betul-betul pekat ya.....
4. Gaulkan dengan sotong dan perap selama 2 jam sebelum dibakar.
Jika menggunakan oven, setkan suhu 180 C dan bakar dengan api atas sahaja dan pintu oven yang terbuka untuk mengelakkan kepanasan yang terlampau.
Semasa membakar, pastikan tidak terlalu lama untuk mengelakkan isi nya menjadi liat dan keras
Agak-agak dah masak terus angkat.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments: