Monday, 19 December 2016

UBI KEMILI KELAPA PARUT ... sedap makan dengan kopi O panas !!!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

UBI KEMILI
Juga dikenal sebagai UBI KELING bagi sesetengah orang dan sesetengah kawasan.
Sekarang ini memang sedang musim ber'ubi.

Walau pon sedang dalam musim, susah juga nak dapat terutama dikawasan bandar atau kawasan yang kurang mendapat sambutan.

Macam di kawasan saya, di utara ni, ubi ini ada dijual di Pasar Tani, Pasar Pagi dan pasar-pasar dalam kawasan perkampungan.
Saya juga dimaklumkan di sebelah pantai timur pon tengah banyak sekarang ini.

Kebiasaan orang, ubi ini akan direbus dan dimakan dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit gula dan garam.
Tetapi..........
Sebenar nya ubi ini amat sedap jika dimasak kari bersama Ikan Sembilang, Keli mahu pon Ikan Sungai yang lain.
Sila rujuk disini KARI SEMILANG UBI KEMILI.

Juga boleh dimasak lemak atau dibuat sayur bersama sayuran lain.

Jomm........
Semalam saya rebus saja dan cicah dengan kelapa parut.
Sebagai minum petang dan simpan sedikit untuk 'nyam-nyam' semasa menonton cerekarama 'Isteri Tuan Ihsan' .

Bahan A
Ubi kemili secukup nya
Kelapa parut putih (yang sederhana muda)
Sedikit gula
sedikit garam

Cara-Cara menyediakan nya
1. Ubi kemili dimasukkan kedalam bekas yang berisi air, digosok-gosok dan dikocak-kocak untuk menanggalkan pasir yang melekat pada kulit nya dan kemudian ditapis.
2. Ulang beberapa kali sehingga pasti tiada pasir yang masih melekat.
* Jangan dikupas kulit nya.
* Akar-akar ubi yang sedikit tu boleh dibiarkan ataupon di buang jika mahu..
3. Apabila pasti tiada pasir lagi, masukkan ia kedalam periuk dan isikan air paras tenggelam ubi.. lebih kan air.
4. Rebus selama 20-30 minit atau sehingga ubi empuk. 
Sekejap saja sebenar nya masa yang diambil.

Kelapa Parut
5. Satukan kelapa parut, gula dan sedikit garam dalam mangkuk dan ratakan ia.
6. Siap dan boleh dihidangkan bersama ubi.



4 comments: