TERUBUK BAKAR & SAMBAL KICAP ... Sedap nya !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Semalam perasan ikan Terubuk banyak dijual dipasar berbanding ikan kembong.
Beli lah seekor ...
Rasa hati nak masak kari....Teringin kan
Sama juga teringin sangat nak bakar & cicah dengan air asam atau sambal kicap
Akhir nya..
Hari ini berlaukkan TERUBUK BAKAR & SAMBAL KICAP dulu
Tak apa kita bakar dulu..
Nanti beli lagi masak kari pulak
Resepi kali ini saya rujuk dari RESEPI BONDA
Marvelous !!!!
Saya sesuaikan kuantiti bahan sepadan dengan saiz ikan dan olahkan sedikit cara penyediaan nya.
IKAN TERUBUK
Semalam perasan ikan Terubuk banyak dijual dipasar berbanding ikan kembong.
Beli lah seekor ...
Rasa hati nak masak kari....Teringin kan
Sama juga teringin sangat nak bakar & cicah dengan air asam atau sambal kicap
Akhir nya..
Hari ini berlaukkan TERUBUK BAKAR & SAMBAL KICAP dulu
Nanti beli lagi masak kari pulak
Resepi kali ini saya rujuk dari RESEPI BONDA
Marvelous !!!!
Saya sesuaikan kuantiti bahan sepadan dengan saiz ikan dan olahkan sedikit cara penyediaan nya.
IKAN TERUBUK
Bahan A
1 ekor ikan Terubuk yang bersaiz sederhana
(Sebelum disiang, pegang bahagian kepala dan juga bahagian ekor nya dan tarik 2-3 kali sehingga tiada kedengaran bunyi tulang. Tujuan nya adalah supaya apabila dimakan tulang nya mudah diceraikan dari isi. Disiang dan dibersihkan)
Bahan B (Kisar sehingga halus)
10-12 biji cili kering (* saya guna yang Super Hot 7 biji sahaja)
1 biji bawang besar / 8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1 biji tomato
Bahan C
Minyak untuk menumis
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Daun pisang secukup nya
Bahan D
1 biji limau nipis
Daun ketumbar ( diracik kasar ) * Saya tak masukkan
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B, masukkan sedikit garam dan serbuk kunyit.
2. Masak dengan api perlahan sehingga ia menjadi pekat dah terbit minyak.
3. Angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum dilumur pada ikan. Perap selama 10-15 minit.
4. Letakkan sekeping daun pisang diatas kuali leper dan letakkan ikan. Tutup bahagian atas ikan dengan sekeping daun pisang lagi. Tujuan nya adalah untuk memastikan yang wap panas akan terperangkap antara daun pisang dan bahagian dalam masak dengan sempurna.
5. Bakar dengan api yang perlahan sehingga bahagian bawah ikan sedikit garing dan balikkan ia.
6. Teruskan membakar sehingga masak.
SAMBAL KICAP
Bahan E
sedikit minyak untuk menggoreng
8 biji cili padi merah
8 biji cili padi hijau
4 ulas bawang putih
2 camca besar gula putih
1/3 keping gula melaka
Kicap Manis Kipas Udang
Kicap Masin Kipas Udang
1 biji limau lipis (Di ambil jus)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Goreng terlebih dahulu cili padi bersama bawang putih sehingga kulit cili padi nampak agak masak sedikit dan bawang putih nampak kekuningan.
2. Satukan cili padi dan bawang putih yang telah digoreng tadi bersama gula pasir, gula melaka, kicap masin dan kicap manis didalam blender dan kisar sehingga halus.
* Pastikan kicap masin sedikit sahaja berbanding dengan kicap manis.
3. Perah jus limau dan boleh ditambah sedikit air panas jika didapati sambal terlalu pekat.
* FHA Selemak Santan
No comments: