MEE UDANG 'MELETOP'... Iftar hari ke-12 Ramadhan 2017



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !

Juadah Iftar hari ke-12 Ramadhan 2017 saya sediakan MEE UDANG 'MELETOP'.
Dah lama teringin nak makan Mee Udang.
Beberapa tahun dulu pernah ke restoren Sungai Dua yang terletak beberapa KM dari rumah saya untuk merasai Mee Udang yang digembar-gembor keenakkan nya.

Dan pada penghujung tahun lalu sekali lagi saya kesana, sambil makan sambil cuba mengenalpasti bahan yang digunakanya.... maklum plan nak buat sendiri la ni !!!!

Pada saya ke 'glamoran' MEE UDANG SUNGAI DUA' ini adalah terletak pada Udang nya yang bersaiz besar dan harga nya mengikut jenis Udang yang dipilih dan berat timbangan.
Rasa kuah nya pada saya ....biasa-biasa saja. Mungkin hari itu kuah nya kurang 'kick kot'.

Alhamdulillah !
Mee Udang Meletop yang saya sediakan ini semua suka.
Kuah yang tak berapa pekat dan tak cair... elok-elok saja.
Kebetulan ubi yang saya gunakan ini ubi keledek jepon yang memang manis.
Jadi kuah yang terhasil amat sedap !!!

Kuah nya siap 'hirup lagi' !!!
Licinnnnnnnnnnn............

Kembang semangkuk hari tu bila dapat pujian
hehheh !!!

Jomm...


* Kuah yang disediakan ini adalah seperiuk penuh 'standard' rice cooker. Jadi pastikan menggunakan periuk yang bersaiz lebih besar untuk memasak kuah

Untuk 12-15 orang makan

Bahan A
sedikit minyak untuk menumis
5 ulas bawang putih (cincang halus)
2 biji bawang besar (dibelah 4 & dihiris nipis)
1 inci halia (dipotong tebal)
2 batang serai (diketuk lebam)

Bahan B
15g cili kering (antara nya 6 biji cili kering superhot untuk sedikit pedas)
500g ubi keledek jepun
200 g udang kertas yang bersaiz kecil
50 g kacang tanah
Air secukup nya supaya kuah 'seperiuk nasi rice cooker'

Bahan C
3 camca besar sos tiram
6 camca besar cuka makan
1/2 camca besar lada hitam (ditumbuk halus)
1 camca besar lada putih 'Ajishio'
1 kiub pati 'Ayam'
sedikit garam

Bahan D
600g Udang yang bersaiz besar

Bahan E
Telur Rebus
Tauhu
Fish Ball
Fish Cake
Sawi
Limau Nipis
Cili Merah
Bawang Goreng
Daun Bawang

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Cili kering dipotong kecil dan digoreng dengan sedikit minyak ( jangan sampai hitam) dan kemudian diblend halus.
2. Ubi keledek direbus sehingga empuk, dikupas kulit dan dikisar halus.
3. Udang kertas (kecil) tak payah dibuah kulit dan kepala. Dibasuh bersih dan digoreng sehingga garing. Kemudia diblend halus
4.  Kacang tanah digoreng dan diblend halus.

5. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A sehingga layu. (tak payah sampai keperangan)
6. Masukkan cili kering dan masak sehingga cili hampir garing.
7. Masukkan bahan B yang lain dan masak sehingga kuah mendidih.
8. Masukkan bahan C dan masak sehingga semua bahan 'mesra' antara satu sama lain ia-itu selama 15 minit lagi.
9. 10 minit sebelum angkat baru masukkan Udang besar (saya masukkan kemudian untuk memastikan udang segar)
10. Keluarkan udang dari kuah untuk mengelakkan ia menjadi kecut.
11. Siap dan boleh dihidangkan

2 comments:

  1. as salam, akak amik gambar indoor ke outdoor? lighting cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam. Terima Kasih Nazifa. Ambil dalam rumah saja. Tepi tingkap

      Delete

Powered by Blogger.