Thursday, 28 December 2017

LEMAK PUCUK PAKU & TEMPE .... Amat terasa. Serius Sedap sangat ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Semenjak dua menjak kebelakangan ini asyik berlaukkan tempe sahaja.
Macam-macam resepi di olah menggunakan tempe untuk memenuhi selera makan.

Kalah orang jawa....you

Beberapa hari sebelum, saya sediakan TEMPE SAMBAL BILIS.
Sekejap sahaja habis
hari hari berikut nya masak lagi.
Maklum dah suka, ulang beberapa kali sampai jemu..

Cuma belum sempat saya kongsikan resepi nya lagi di sini.
Nanti bila-bila saya masak lagi saya akan video dan fotokan ya.....

Tapi kali ini saya nak share resepi LEMAK PUCUK PAKU  & TEMPE
Serius sedap !
Maklum saya goreng tempe, tauhu dan ikan bilis terlebih dahulu untuk menambah aroma dan rasa.
Berbaloi walau pon sedikit remeh.

Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



Jomm...


Bahan A 
1 mangkuk kecil ikan bilis
1 keping tauhu (dipotong menjadi kiub kecil)
2 keping tempe (dipotong menjadi kiub kecil )
1 ikat pucuk paku  (dihiris sepanjang ~ 1 inci)
2 helai daun kunyit (dihiris nipis)

Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
1 inci halia (dihiris kasar)
3 batang serai (diketuk)

Bahan C (dikisar sehingga halus)
10-15  biji cili padi hijau (sesuaikan dengan kepedasan yang disukai)
sedikit air

Bahan D
2 keping asam gelugor
2 helai daun salam
1 camca teh serbuk kunyit

Bahan E
1 mangkuk besar santan pekat
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ikan bilis, tauhu dan tempe digoreng secara berasingan. Pastikan ikan bilis sehingga ranggup. Dan tempe digoreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan minyak nya.

2. Panaskan minyak dalam periuk.
3. Tumis bahan B sehingga layu.
4. Masukkan cili padi kisar bersama bahan D dan perlahankan api. Apabila air telah mulai susut, sentiasa dikacau selalu hingga ia terbit minyak untuk mengelakkan ia hangit.
5. Masukkan bahan E , kacau untuk sebatikan.
6. Masukkan pucuk paku, hirisan daun kunyit dan ratakan sebentar.
7. Agak-agak pucuk paku sudah 4/3 masak, terus masukkan tempe, tauhu dan ikan bilis. Ratakan lagi.
8. Biar sehingga mendidih kembali boleh lah diangkat untuk dihidangkan.


Copyright © 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Sunday, 24 December 2017

SUP KEPALA IKAN MERAH ... Mudah dan Sedap giler ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Menu yang saya sediakan 4 hari lalu...SUP KEPALA IKAN MERAH
Dalam masa terdekat dah masuk 3 kali kalau tak salah, saya sediakan sup sebegini.
Al-maklum...  lauk favourite saya.
Saya  memang suka akan lauk yang berkuah banyak sebegini
Makan dengan nasi panas berasap, sambil menghirup sup panas dan dengan pedas-pedas cili padi.
Kalau ada yang berjalan di sebelah, sah-sah saya tak akan toleh.
Bertapa khushuk nya menikmati keenakan sup ikan ini !

Tapi kalau nak makan kena lebih berhati-hati maklum saja kepala ikan yang bersaiz sederhana ini bertulang kecil berbanding kepala ikan besar.

Kalau dapat ikan bersaiz besar lagi sedap.
Mudah nak makan kan ...........

Saya beli hari tu sepinggan RM 8 sahaja.
Sepinggan ada 4 ketul, dibelah 2 setiap satu dapalah 8 keping..
OK lah tu.. bukan nya nak makan isi nya sangat, tapi lebih gemar mengirup sup dari menikmati isi ikan.
Kalau isi pon lebih suka bahagian yang terdapat pada tulang.

Saya masak ala-ala DJU Cafe, restoren yang terkenal di area Cheras, kawasan perumahan tempat saya tinggal dahulu.
Memang sungguh sedap !. Tak rugi mencuba resepi ini.

Terubat sudah rasa nya nak makan lauk saperti yang di jual di DJU tu...

Jomm....


Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !




Bahan A
Kepala ikan merah secukup nya (Jika yang bersaiz sederhana di belah 2 sahaja)
2 batang lobak merah (dipotong kasar)
1 biji bawang Holland (dibelah 4)
8 biji Cili padi hijau 
8 biji Cili Padi merah

Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
8 ulas bawang putih (dihiris nipis) * lebihkan bawang putih
1 inci halia (dihiris kasar)
2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Bahan C
1 biji bawang besar (dibelah 8)
Air secukup nya sebagai kuah
1 camca kecil rempah sup
1 camca kecil lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 camca  kecil lada putih (ditumbuk halus)

Bahan D
1 camca kecil perasa ikan bilis
garam secukup nya
Hirisan daun ketumbar
Bawang Goreng

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga layu dan bertukar  keperangan.
2. Masukkan bawang besar dan teruskan mengacau seketika.
3. Masukkan bahan C yang lain dan biarkan sehingga kuah mendidih membuak-buak selama 3 minit.
4. Perasakan dengan 'serbuk perasa ikan bilis' dan garam.
5. Masukkan bahan A, perlahankan api dan msakan sehingga kuah mendidih semula.
6. Sebelum angkat, tabur dengan hirisan daun ketumbaar dan bawang goreng.
7. Siap ......


Copyright © 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 18 December 2017

KWETIAU GORENG KICAP ... Mudah dan Sangat Sedap ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Lama tak bersiaran kan.
Sejak kebelakangan ni rasa malas sangat-sangat nak mengetuk kekunci keyboard.
Sejak dari hari kes entry di cetak rompak berlarutan lah hingga ke hari ini.

Masak hari-hari pon yang ringkas-ringkas sahaja
Janji mudah disediakan, sedap selera sendiri dah cukup memadai.

Kalau tak sedap saya tak akan ulang masak buat kedua kali nya.

Contoh nya macam KWETIAU GORENG KICAP ini,
Sebungkus kwetiau yang dibeli saya masak sedikit buat makan malam sambil-sambil nonton tv.
Dah tengah malam rasa malas pulak nak masak lauk baru.
Jadi saya goreng kwetiau sahaja. Main campak-campak apa yang ada dalam peti sejuk tu...

Dah makan rasa sedap pulak..
Maklum saya lebihkan bawang putih dan  menggunakan daging yang agak banyak.
Kebiasaan nya kalau masak yang simple-simple tu saya akan lebihkan bawang putih supaya akan lebih terasa keenakkan nya.
Di tambah pula saya menggunakan daging cincang, jadi saya goreng biar lama supaya naik aroma daging disamping untuk melembutkan nya.
Untuk lebih sedap.. saya biarkan ia sedikit basah-basah.
Tambahan saya masukkan cili padi potong.

Fuhh !!! Makan panas-panas
Tak sedar dah habis sepiring besar

Pagi keesokkan nya, saya goreng lagi baki kwetiau yang tinggal,
Menggunakan resepi dan teknik penyediaan nya yang sama
Dan ini lah hasil nya....
Tada.............



Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



Untuk 2 orang makan

Bahan A
Sedikit minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
10 ulas bawang putih (dicincang)
1 1/2  mangkuk kecil daging cincang (dihiris kecil)
3/4 camca besar cili kering kisar
1 1/2 camca besar sos tiram
sedikit air

1 biji tomato segar (dibelah 8)
1/2 paket kwetiau
Kicap lemak manis 'Kipas Udang'
Kicap lemak masin 'Kipas Udang'
1/2 camca besar gula putih

2 mangkuk kecil hirisan kobis (boleh digantikan dengan sayuran lain)
1 1/2 mangkuk kecil taugeh
* Tidak menggunakan garam

Bahan B
Cili padi potong atau cili merah
Daun bawang
Bawang Goreng
Tauhu (direbus)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Tumis bawang merah dan bawang putih. Goreng sehingga bawang layu dan bertukar sedikit keperangan.
3. Masukkan daging dan perlahankan api supaya air daging keluar secara perlahan. Pastikan apabila air daging telah susut, sentiasa dikacau supaya tidak hangit dan ia masak dan garing dengan sekata.
4. Masukkan cili kisar, sos tiram dan sedikit gula. Kacau seketika untuk memastikan cili masak.
5. Masukkan air apabila cili telah terbit sedikit minyak (Jika nak kwetiau basah-basah, bolehlah dilebihkan air)
6. Masukkan tomato segar dan biarkan sehingga kuah kembali mendidih.
7. Masukkan kwetiau dan curahkan kicap manis dan kicap masin. Ratakan sedikit.
8. Masukkan sayur, taugeh dan terus ratakan semua ...
9. Siap untuk dihidangkan.
* Saya menggunakan garfu semasa meratakan untuk mengelakkan ia putus.

10. Tabur bahan B sebelum makan.


Copyright © 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Thursday, 7 December 2017

SAMBAL SARDIN LIMAU KASTURI...Sedap dan Tak jemu dimakan ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Lauk Sardin memang saya tak jemu.
Biasanya bila ke pasaraya, saya akan pastikan beberapa tin Sardin akan saya beli untuk simpanan didapur saya.

Ya lah ...
Kalau dah tak ada selera nak makan atau malas nak masak, biasanya saya akan sediakan sambal sardin saja.
Tak kisahlah sambal biasa atau pon bersama limau kasturi.

Semenjak merasa sambal sardin limau kasturi jualan Cik Su semasa saya berkhidmat dahulu, saya kerap menyediakan nya sendiri untuk mencari kelainan rasa.

Maklum dulu menggunaan asam jawa saja.
Lagi pon resepi Cik Su ini mengunakan juga Cili Padi.

Biasa nya dibulan ramadan jualan Cik Su akan menjadi tumpuan ramai.
Kalau turun dari Office lambat sikit alamat tengok dulang kosong saja lah.
Cik Su biasa nya akan menyediakan kan Sambal ini sebagai salah satu lauk jualan nya.
Dan saya lah salah seorang pelanggan tetap yang akan sentiasa mencari cari sambal ini....

Jom ...
Tapi sebelum tu kita tonton YOUTUBE dulu .. baru lah best!

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !



Bahan A
Sedikit minyak untuk menumis.
5 ulas bawang merah (dihiris nipis atau ditumbuk)
5 ulas bawang putih (dihiris nipis atau ditumbuk)

Bahan B (dikisar sehingga halus)
8 biji cili kering
sedikit air

Bahan C (dikisar kasar tanpa air atau ditumbuk)
20 biji cili padi merah
2 biji bawang besar

Bahan D
1 Tin Ikan Sardin (Tin yang bersaiz besar /saya guna Cap Ayam)
3 biji limau kasturi (di perah diambil jus nya. Kulit jangan dibuang).
2 biji  limau kasturi(dibelah 2)
2 batang serai (diketuk)
1 biji tomato segar (dibelah 4)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang keperangan dan semerbak harum.
3. Masukkan bahan B dan dan bahan C. Masak dengan api perlahan sehingga minyak terbit dari masakan dan kauh sambal sedikit pekat.
4. Masukkan serai dan kacau seketika.
5. Terus masukkan ikan sardin (Ikan sahaja ya. Jika nak masukkan sos tomato sardin tersebut, pastikan hanya 1 camca besar sahaja)  .
6. Masukkan jus limau kasturi dan masak dengan api perlahan supaya sambal mesra dengan ikan.
7. Perasakan kan dengan garam dan sebelum angkat masukkan baki limau kasturi, juga bersama kulit perahan limau.
8. Biarkan seketika dan boleh diankat untuk dihidangkan.


© copyright 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Sunday, 3 December 2017

BAGAIMANA MENGELAK HAKCIPTA KITA DARI DI CIPLAK ...Tiada rotan akar masih berguna

Gambar ihsan Google

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Pernah kah anda mengalami situasi dimana entry atau posting anda di ciplak ?
Bagaimana perasaan ketika mengetahui nya ?
Suka ?
Seronok ?
Gembira ?

atau...

Berduka ?
Marah ?
Benci ?
Hilang mood ber'blogging ?
Rasa macam nak stop saja aktiviti berblogging ?

Kepada yang pernah mengalami tentu tahu macam mana perasaan saya.
Ini bukan pertama kali..
Kes pertama hari tu dah selesai.. blog tersebut dah pon berkubur !!!!!!!!!!!!!

Ini kes kedua saya mengalami nya setelah  search-search dalam Google.
Sebenarnya rasa hati dah lama nak cuba-cuba tengok.
Tapi hajat selalu tertangguh akibat kekangan masa.

Hingga lah pada pertengahan November bulan lepas, baru saya berkesempatan.
Hasil nya, saya dapati ada beberapa blog yang telah mencuri entry saya termasuk text yang ditulis, foto dan juga video.
Bermula dari posting tahun 2014 hingga lah yang terkini.

Contoh nya  blog RSSING.com dan beberapa lagi
Tapi untuk RSSING ini,  dah pon selesai beberapa hari lalu.

Dalam blog ini, terdapat kemudahan untuk kita stop/buang entry kita, jika rasa ia  ditambahkan ke laman web itu tanpa keizinan. Jika ingin menghentikan aktiviti tersebut, kita bolehlah mengikuti pautan "Tuntutan saluran " yang disediakan.
Alhamdulillah ia berjaya dikeluarkan walaupon jika di search masih terpapar FHA Selemak Santan disitu tetapi entry-entry didalam sudah di remove oleh system.

Untuk yang lain sedang dalam proses................

Untuk pengetahuan, sebenarnya kerja kerja menciplak ini boleh dibuat melalui 2 cara iaitu secara manual dan secara system.

JIKA COPY SECARA MANUAL  si perompak tersebut boleh memilih mana entry yang nak di Copy dan yang mana tidak. Ini bermaksud yang ia boleh membuat pemilihan sendiri.
Jadi untuk mengatasinya kita harus memastikan yang yang text yang terkandung dalam posting kita itu tidak boleh di click, di select atau di highlight.
Disamping itu, facility copy yang akan terpapar,  jika kita menekan mouse butang kanan haruslah di 'disable'kan.

Bagaimana ?????
Jom...............

Bagaimana untuk 'disable' text selection.
1.  Pada 'Blogger Dashboard', Click 'Layout'

2.  Click ' + Add a Gadget' pada mana mana sidebar (Kiri, kanan atau bawah).

3. Click 'HTML/JavaScript'

4.   Copy syntax  Script to disable text selection, paste dalam ruangan Content dan tekan butang <SAVE>.

5. Siap .


Bagaimana untuk disable function copy pada pada mouse butang kanan
1. Ulang langkah 1 hingga 3 saperti yang diatas.
2. Copy syntax  Script to disable copy function, paste dalam ruangan Content dan tekan butang <SAVE>.
3. Siap

Pastikan kedua-dua script tersebut di setup pada blog anda. Lepas tu Cuba test ... OK atau tidak !

Pada blog saya ia OK kecuali jika saya menggunakan melalui media 'tertentu'. Maaf saya tak dapat nyatakan disini... risau juga nanti si 'dia' tu akan melalui media tersebut untuk C&P.

Walaubagaimana pon In Sya ALLAH saya akan cuba mencari script untuk mengatasi kekurangan ini jika berkelapangan dan tengok mood. heheheh !

Apa-apa pon moga yang ini sedikit sebanyak dapat mengatasi masalah tersebut .. ibarat tiada rotan akar pon berguna kannnnnnnnnnn


BERBALIK pada .........
JIKA  DICOPY SECARA AUTO (menggunakan sotware tertentu), ia bermaksud C&P akan dijanakan  secara automatik beberapa minute atau mengikut masa yang telah di setkan.
Dalam kes ini nampak gaya tak ada penyelesaian setakat ini. Walau apa kita digalakkan untuk meletakkan text 'Hakcipta terpelihara /copyright dan link kan ia pada blog kita.

Jadi apabila entry/posting di copy by system,  ia akan angkut sekali dengan text tersebut dan akan tertera dalam blog beliau. Jadi pembaca yang teliti akan mengetahui bahawa entry tersebut telah di Copy Paste dari blog yang lain.

Contoh nya
© copyright 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my.
Siap .........


Eh eh eh !!!!!  Jangan lupa ... FOTO-FOTO ANDA

Pastikan letak watermark pada tempat yang sesuai yang agak-agak jika ia di edit / dibuang akan MENCACAT kan foto tersebut.
Watermark tersebut sebaiknya, nyatakan link address blog anda dan pastikan ia JELAS yakni tidak terlalu kecil seolah tiada pon...
Contoh....

FHA Selemak Santan 
© copyright 2017 
http://intai-intaidapurfha.blogspot.com/


OK SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!!!!!!!!!

© copyright 2017. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my