JERUK PETAI ... Jom DIY. Lebih sedap, lebih terjamin kebersihan
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..
Jom kita buat JERUK PETAI
Bagi pendapat akak, adalah lebih baik buat sendiri dari beli yang dijual di luar
Kenapa akak kata macam tu ?
Sebab pernah tengok sendiri keadaan tempat jeruk 'limau nipis' diperam oleh seorang peniaga di Pasar Chow Kit suatu ketika dulu.
Masa tu memang tengah 'gila' nak menjeruk limau nipis.
Ya la.... kan dulu akak suka buat acar limau untuk dipasarkan secara kecil-kecilan dikedai-kedai runcit.
Masa tu tengah 'gila' nak belajar berniaga, padahal gaji yang dapat bulan-bulan lebih dari mencukupi.
Alhamdulillah !!! Tak habis makan pon.
Tapi sebab nak merasa juga menjadi seorang 'business women', berniaga adalah dalam lebih kurang 2 tahun.
Hujung minggu bila balik kampung akak akan masak acar, kemudian pek cantik-cantik untuk dipasarkan di Kuala Lumpur. Ada juga letak area Bukit Mertajam di kampung ni.
Walaupon permintaan amat-amat menggalakkan, tapi akak rasa tak mampu.
Masa tu mana ada pembantu... semua buat sendiri
Dengan mengopek, membasuh, memasak, mengemas dan pek; Kemudian hantar ke kedai ....
Fuhhh ! Letih !!!!!!!
Rasa tak sesuai lah !!!!!!!!
Lebih baik kerja office, walaupon stress dengan kerja yang menimbun, tanggungjawap menguruskan System IT dan juga anak-anak buah yang berbagai kerenah ..
..
Tapi sekurang-kurang akak dah merasa jadi seorang business women... tak lah 'berkunun'
Balik pada limau nipis jeruk ini
Kalau nak beli dah lah mahal, bersih belum tentu !
Jadi akak buat sendiri
Sambil-sambil memborong limau dipasar, perasan ada juga yang menjual limau jeruk ni.
Tapiii... ya ALLAH ! Bekas yang digunakan untuk menjeruk.. teramat-amat kotor, dah tu diletakkan dibahagian bawah meja jualan bersama jualan-jualan simpatan/stok.
Tahu-tahu saja lah kawasan pasar, dengan kotor, berlumut, smpah-sarap, dengan tikus berkeliaran dan sebagai nya.
Belum lagi kita tengok cara penyediaan nya, bahan yang digunakan, adakah dibasuh !
Jadi selagi boleh, buat sendiri lah !
OK .. dari PETAI dah melalut ke limau pulak !
Balik pada topik kita ... JERUK PETAI
Berapa hari lalu semasa melayari laman instagram, terperasan satu entry jeruk ini lalu di wall akak.
Emmm... nampak menyelerakan sangat !
Oh !!! By Puan Sri Zanita Ramli
Patut lah ...........
Selalu juga akak skodeng posting Puan Sri ni terutama bab resepi-resepi dan jeruk menjeruk.
Resepi asal rujuk instagram JERUK PETAI.
Terima Kasih Puan Sri...
Akak dah buat !!!!!
Tapi rasa tak sabar nak tunggu seminggu peram,
Dari hari pertama dok asyik jeling-jeling ja balang tu bila buka peti ais.
Masuk hari kedua pagi-pagi lagi, akak sambar 5 biji... sarapan nasi
ahaks !!!
sedap nya !
akak suka .....................
Jommm...
Untuk bahan-bahan nya amat mudah
Bahan A
8 papan petai muda (dibuang urat tepi dan dipotong 2 biji-2 biji atau ikut suka kita berapa biji pon)
5 1/2 cawan air biasa
3 sudu besar garam (paras rata)
2 sudu besar gula perang (paras rata) *Optional
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Petai di basuh bersih.
2. Didihkan air dalam periuk.
3. Masukkan petai dan celur 'KURANG 1 minit ' (Tidak perlu lama untuk mengekalkan kerapuhan nya)
2. Angkat dan toskan air nya. Rendam dalam bekas berisi air paip sehingga petai sejuk. (Akak tukar air 2 kali untuk mempercepatkan proses).
4. Masukkan dalam bekas atau balang.
5. Satukan Air, garam dan gula dalam bekas. Kacau sehingga larut dan tuang kedalam bekas yang berisi petai.
6. Ttutup tudung dan simpan dalam peti sejuk. Tapi kalau nak letak diluar pon boleh.
Dalam seminggu dah boleh NGAPP !
Dalam seminggu dah boleh NGAPP !
* Akak tak sabar, dari hari pertama dok asyik jeling-jeling ja balang tu bila buka peti ais.
Alah tak makan petailah.
ReplyDeleteBuatlah jeruk durian ke
Rugi tak makan petai ... Hehehe š
Deletewah sedapnya. nant nak try buat lah.
ReplyDeletePakai air cuka bolwh ke?
ReplyDeletetoskan air nya macam mana tu
ReplyDeleteTapis la
DeleteTksh kwn2, hari ni saya buat jerok petai ikut petua yg ada d sini... Baru siap xtaulah rasanya. Hrp sama mcm yg kenkawan buat
ReplyDeleteNak sedap lagi.. Dlm rendaman taruk 2 keping asam gelugur.. Baru krup krap krup krap..
ReplyDeleteJadinya air jeruk tu mcm peramg sikit ke sebab guna gula perang kan...berapa lama boleh tahan usia jeruk petai ni..
ReplyDeletesalam.. nak tanya..paras rata tu macam mana
ReplyDelete