Monday, 24 December 2018

SOTONG KANGKUNG ... akak memang tak boleh move on dengan Kuah yang sedap ini !!!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Hari ini kita layan pulak SOTONG KANGKUNG
Tapi masih dengan kuah yang akak pernah kongsikan dahulu tu...

Ya....
Akak masih tak boleh move on lagi dengan kuah yang sedap ini yang pernah akak kongsi di sini  YONG TAU FOO  ... Sesedap yang dijual di Pasar Malam Ceras Perdana.

Jomm .. dah nama SOTONG KANGKUNG kan,
Jadi akak makan hanya dengan sotong dan kangkung saja lah.
Tak ada bahan lain.
Sedap sangat lah maklum dah kena 'gu' nya.
Memang menjadi resepi ini ....


SOS MANIS (COKLAT HITAM & MERAH) 

Akak copy saja gambar yang akak post dulu tu ...

SOS MANIS (COKLAT HITAM) 

Bahan A
2 camca besar Tauco * Taucu biasa yang masin tu dan TAK perlu dicuci
5 camca besar (~150g) Gula Merah
1 camca besar Sos Tiram
3 camca besar Kicap Manis ABC
~ 1 liter air sebagai kuah
* Tak perlu garam

Bahan B (satukan)
1 -2 camca besar Tepung Jagung *bergantung kepada brand
Sedikit air

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Kisarkan tauco bersama sedikit air (* dari 1 liter diatas) sehingga hancur dan ketepikan.
2. Masak gula merah dengan sedikit air  (* dari 1 liter diatas) sehingga larut dan tapis untuk mengasingkan bendasing jika ada. Ketepikan.
3.  Satukan tauco, air gula merah, sos tiram, kicap ABC dan  baki air ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
4. Masukkan air tepung jagung, kacau-kacau sehingga pekat.
5. Siap.


SOS PEDAS (KEMERAHAN) 

Bahan A (ditumbuk)
1 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih

Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
1 camca besar Cili kisar
1 camca besar Cili Serbuk
1 Camca besar Gula Merah * ikut kemanisan yang disukai
1  camca besar Kacang Tanah (ditumbuk kasar)
Sedikit Garam

Bahan C
1 camca teh tepung jagung
Sedikit air

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masak gula merah dengan sedikit air sehingga larut dan tapis untuk mengasingkan bendasing jika ada. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan A sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, cili serbuk dan masak sehingga terbit minyak.
4. Pastikan cili betul-betul masak baru masukkan air gula, garam dan kacang tanah.
5. Masukkan air tepung jagung, kacau-kacau sehingga pekat.
6. Siap.



Bahan Utama

Sotong Kembang secukup nya
Kangkung secukup nya
Kacang Goreng yang dikisar kasar

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Sotong dan kangkung boleh dicelur dahulu sebelum dipotong atau kalau nak mudah macam akak, akak suka potong dulu baru celur. Dan pastikan ia dicelur secara berasingan ya...

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

4 comments:

  1. Ya allah sedapnya...kegemaran SA jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat ni Amanda. Mudah sangat. Makan pon boleh letak kuah banyak-banyak

      Delete
  2. nampak sedap sngt nak try buatlah Fha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba Kak Noor, akak memang suka kuah ini. Kena pulak makan dengan kangkong memang layan...

      Delete