Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Satu lagi masakan dari negara seberang yang telah akak cuba adalah TERUNG PENYET.
Ini kali kedua dalam masa yang terdekat.
Pertama kali akak menyediakan nya, akak masukkan lebih bawang dan juga tomato, biasa lah kan sebab nak lebih sedap. Lebih-lebihkan sesetengah bahan !!!. Akak juga lebihkan cili merah menggantikan cili padi kerana stok cili yang pedas ini ketika itu tinggal sikit saja dalam peti sejuk.
Jadi hasil nya terasa kurang menyengat sebab kurang pedas walau pon sedappp.
Untuk yang ini...akak ikut saperti lebih asal, lebihkan cili padi. Bahan-bahan lain masukkan tapi tak banyak. Cuma akak tambah taburan ikan bilis yang digoreng ranggup.
Memang layan sungguh TERUNG PENYET ini.
* Aduh !! Terliur bila teringat kembali sambal ini ..
Resepi asal di sini ya ....PENYETAN TERONG dari ig isnasutanto.
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
1 mangkuk kecil ikan bilis
1-2 biji Terong Panjang (di potong-potong) *Akak gantikan dengan terung bulat, dibelah 2
2 biji Cili Merah
20 biji Cili Padi Merah dan Hijau *lebihkan yang merah. Sesuaikan kepedasan
5 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih * akak tak masukkan
1 biji Tomato sedang * akak gantikan dengan tomato ceri yang lebih manis manis
1 camca teh Belacan * akak lebihkan sedikit
Bahan C
3/4 camca besar Gula
Sedikit Garam
4 biji Limau Kasturi (diambil jus nya dan kulit dihiris nipis)
Cara-cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga ranggup. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
2. Goreng semua bahan B sekejap sehingga layu. Angkat dan ambil sedikit minyak gorenggan ini.
3. Goreng terung atau boleh juga dibakar untuk menggurangkan serapan minyak.
4. Tumbuk 'kasar' bahan B, kemudian masukkan bahan C, ratakan sehingga sebati. Kemudian baru masukkan terung yang telah siap dibakar atau digoreng tadi. Penyek-penyek sedikit supaya ia bercampur dengan sambal. * Pastikan terung jangan sampai hancur.
5. Pindahkan kedalam mangkuk hidangan dan tabur dengan ikan bilis goreng.
6. Siap.
No comments:
Post a Comment