Saturday, 16 February 2019

KERABU KACANG KELISA .. pedas, manis, masam limau kasturi, dengan lemak kerisik dan ranggup krup-krup memang amat menyelerakan !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Ini lauk 2 hari lalu..
KERABU KACANG KELISA

Akak masak simple-simple saja, tapi amat sedap dan berselera akak makan  !
 ...rasa nya ranggup, pedas, manis, lemak, masam dan amat menyelerakan !

Kebetulan dah lama tak berulam dengan kacang kelisa atau kacang botol ini,...kan
Idea tercetus kembali setelah terpandang menu di di IG Malyna_Manja




Bahan A (kisar 3/4 halus tanpa air)
2 biji Cili Merah
2 biji Cili Padi Merah
1 biji bawang Besar
1 camca besar Kerisik
Sedikit Belacan

Bahan B
1/2 camca besar minyak masak (optional)
1 mangkuk kecil Udang Kertas
1 ulas Bawang Putih (di cincang)
Sedikit garam

Bahan C
10-12 Biji Kacang Kelisa / Kacang Botol
1 genggam Taugeh
1 camca besar Gula Putih
1 inci Halia (di hiris batang mancis)
1 batang Serai (di hiris nipis)
2 biji Limau Kasturi (di ambil Jus nya dan kulit di hiris nipis)
2 camca besar Sos Ikan
Sedikit Garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan A dan kisar hingga 3/4 halus dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan udang dan goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Satukan bahan A, B dan C dalam mangkuk yang besar dan gaul sehingga rasa. Biar 10 minit supaya ulam-ulam sebati dengan bahan lain sebelum siap untuk dihidangkan.

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

4 comments:

  1. kalau jumpa kerabu kacang botor memang tak tolak

    ReplyDelete
  2. Lama nya tak buat kerabu kacang kelisa ni
    Esuk lusa nak kena cari kacang jugak ni teringin lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dapat segar dari kebun / tanam sendiri lagi ranggup

      Delete