KERABU KACANG KELISA .. pedas, manis, masam limau kasturi, dengan lemak kerisik dan ranggup krup-krup memang amat menyelerakan !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Ini lauk 2 hari lalu..
KERABU KACANG KELISA
Akak masak simple-simple saja, tapi amat sedap dan berselera akak makan !
...rasa nya ranggup, pedas, manis, lemak, masam dan amat menyelerakan !
Kebetulan dah lama tak berulam dengan kacang kelisa atau kacang botol ini,...kan
Idea tercetus kembali setelah terpandang menu di di IG Malyna_Manja
Bahan A (kisar 3/4 halus tanpa air)
2 biji Cili Merah
2 biji Cili Padi Merah
1 biji bawang Besar
1 camca besar Kerisik
Sedikit Belacan
Bahan B
1/2 camca besar minyak masak (optional)
1 mangkuk kecil Udang Kertas
1 ulas Bawang Putih (di cincang)
Sedikit garam
10-12 Biji Kacang Kelisa / Kacang Botol
1 genggam Taugeh
1 camca besar Gula Putih
1 inci Halia (di hiris batang mancis)
1 batang Serai (di hiris nipis)
2 biji Limau Kasturi (di ambil Jus nya dan kulit di hiris nipis)
2 camca besar Sos Ikan
Sedikit Garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan A dan kisar hingga 3/4 halus dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan udang dan goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Satukan bahan A, B dan C dalam mangkuk yang besar dan gaul sehingga rasa. Biar 10 minit supaya ulam-ulam sebati dengan bahan lain sebelum siap untuk dihidangkan.
Copyright © 2019. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
kalau jumpa kerabu kacang botor memang tak tolak
ReplyDeleteHahaha.. Akak pon suka. Ulam pon jadi lah
DeleteLama nya tak buat kerabu kacang kelisa ni
ReplyDeleteEsuk lusa nak kena cari kacang jugak ni teringin lah
Kalau dapat segar dari kebun / tanam sendiri lagi ranggup
Delete