DAGING GORENG HALIA & BIJI GAJUS ...ada biji gajus dan cili kering tu yang betul-betul terliur
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...
DAGING GORENG HALIA & BIJI GAJUS ............
Idea nak makan lauk ni tercetus apabila terpandang video penyediaan di IG Pn Azian Hasan.
Cara penyediaan nya amat mudah sangat !!
Bahan pon tak banyak !
Tapi sebab ada biji gajus dan cili kering tu yang membuatkan akak betul-betul terliur !!
Terima kasih ya..Pn
Akak share video penyediaan nya disini AYAM MASAK HALIA, tapi akak guna daging.
Kebetulan dalam peti sejuk akak ada stok Biji Gajus, daging pon ada.
Tengok bahan-bahan lain semua ada di dapur rumah, maklum bahan yang digunakan amat ringkas jadi akak putuskan nak masak lauk ini yang kebetulan dah lama juga tak makan lauk DAGING GORENG HALIA.
Memang sedap !
Daging pon lembut, ditambah dengan lemak biji gajus...
Jom...
Akak guna daging import saja
Bahan A (diperap 1/2 jam)
300g daging (dipotong mengikut saiz yang disukai)
1/2 camca kecil Kunyit Serbuk
Sedikit Garam
Bahan B
3/4 mangkuk kecil Biji Gajus
8-10 biji Cili Kering (dihiris sederhana tebal)
Bahan C
Minyak untuk menumis
1 camca besar Minyak Bijan
1 1/2 inci Halia (dihiris kasar)
6 ulas Bawang Putih (dicincang)
1 camca besar Sos Tiram
Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dan goreng Biji Gajus sehingga bertukar sedikit keperangan terus di angkat.
2. Goreng Cili Kering juga agak-agak sedikit bertukar warna terus di angkat.
3. Menggunakan minyak yang sama, tambahkan minyak bijan.
4. Apabila minyak dah panas, masukkan halia hingga terbit aroma, kemudian masukkan bawang putih. Kacau sehingga bawang putih sedikit keperangan.
5. Masukkan daging yang telah diperap, Sos Tiram dan sebatikan. Tutup periuk dan perlahankan api. Masak sehingga daging empuk dan air daging susut.
6. Masukkan cili kering , biji gajus dan kacau rata.
7. Siap untuk dihidangkan.
Tentu sedap rasanya
ReplyDelete