A

A

APPLE CINNAMON CUP CAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !!!

Hari ni tekak ni terasa pula nak makan kek.. kebetulan masih ada apple yang berbaki dalam peti ais, lama-lama nanti kecut pulak. Peti ais sekarang ni bukan macam peti ais dulu-dulu. Simpan makanan dalam 3-4 hari sahaja dah kecut-mecut. Jadi fikir punya fikir ON je lah projek cup cake.

Hihihi... 'projek' celah dapur ja... bukan bukan projek juta-juta pon !

Jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A
250 g butter
220 g gula kastor
1 sudu teh ovalete

BAHAN B
4 biji telur gred B
1 sudu teh essen vanila

BAHAN C (Ayak bersama)
260 g tepung roti (Jangan gunakan tepung gandum, kerana apple akan mendap ke bawah)
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh sodium bicarbonate
1 sudu teh serbuk kayu manis

BAHAN D
250 g ~ 2 biji  Apple Hijau (Didadu kecil) '
* Elakkan menggunakan apple merah kerana ia cepat berair

Cara-Cara Mengadun:-
1. Masukkan butter, gula kastor dan ovalet kedalam mangkuk adun dan pukul dengan kelajuan maxima sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji sampai habis sambil dipukul dengan kelajuan yang sama.
3. Perlahan kan kelajuan dan masukkan essen vanila.
4. Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis. (Kelajuan paling perlahan)
5. Akhir sekali masukkan bahan D.
6. Kaup dan masukkan kedalam 'paper cup cake'.
7. Tabur dengan 'gula-gula bewarna' jika suka.
8. Bakar dalam oven dengan suhu 160 C selama 30-45 minit  atau sehingga kek masak.

* Selamat menjamu selera ...

2 comments:

  1. salam sedapnya..... dah lama x buat cup cake ..

    ReplyDelete
  2. W'salam... Cup cake yang simple aja..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.