A

A

STRAWBERRY CHEESE TART


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !!!


Hari ini kita layan sekali lagi Tart Cheese tetapi kali ini ia berperisa 'Jem Strawberry' la pulak.
Haiiii..... tak jemu-jemu makan biskut dan kek yang ada cheese.........siap lah badan !!!

Resepi nya sama saperti 'Cheese Tart Nenas' yang lalu....

Kulit Tart  (1/2 adunan untuk sukatan Cheese dibawah)
Acuan Tart
100 gram butter
75 gram Icing Sugar (Kalau nak buat pada hari yang sama, gunakan Icing Sugar. Tetapi jika nak buat keesokkan hari, boleh guna castor sugar).
1/2 biji telur gred B
200 gram Tepung gandum
sedikit esen vanila

Cara-Cara Mengadun Kulit:-
1. Kacau butter dengan spatula atau senduk kayu sehingga butter lembut.
2. Masukkan ising sugar, adun <> 3 minit biar rata.
3. Masukkan telur, terus adun <> 3 minit juga.
4. Akhir sekali masukkan tepung.
5. Tutup mangkuk adunan dengan tuala lembab dan simpan <> 1 jam sebelum ditekap pada acuan.

6. Sapu sedikit shortening pada acuan (permulaan sahaja. Sekiranya acuan digunakan untuk kali seterusnya tidak perlu sapuan shortening lagi)
7. Ambil adunan sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan.
8. Bakar dalam oven suhu 150 C (suhu atas dan bawah) selama 1/2 jam atau sehingga kulit tart bertukar keperangan sedikit
9. Segera keluarkan dari acuan (untuk mengelakkan kesukaran jika ia dah sejuk).

Filling
Jem Strawberry (Boleh gunakan perbagai jenis jem mengikut kesukaan)

Cheese (Sumber: Azlita )
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-Cara Mengadun Cheese:-
1.Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
4. Putar dia sampai berkilat jangan terlebih putar nanti ia terlalu cair dan tak cantik bila kita letak dalam shell sebab dia flat tak munjut2.
Jangan sekejap sangat pulak nanti dia tak licin tak cantik jugak! jadi yg sedang2 aje nampak berkilat tu dah OK!

5. Pipekan Jem kedalam Kulit Tart,
6. Kemudian Pipekan pula Cheese.
7. Bakar dalam oven api atas dan bawah dengan suhu 150C selama ~ 20-30 minit. Agak-agak cheese dah tak melekat di hujung jari boleh lah diangkat.

* Selamat menjamu selera ...





No comments:

Powered by Blogger.