Sila Click sini ya... Terima Kasih !

LAUK KAMPUNG YANG MELETOP-LETOP DARI 3 'AIR-TANGAN' !!! .. Iftar hari ke-11 Ramadhan 2017


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !

Makluman kepada sahabat alam maya
Jika anda membaca post ni dalam blog selain  FHA Selemak Santan sila kunjungi posting asal 
di sini  ENTRY SEBENAR
* Ini adalah kerana terdapatnya blogger yang 'menciplak' entry ini untuk kepentingan sendiri.

Terima Kasih ......

Ramadhan hari ke- 11 saya hanya menyediakan SAMBAL KUINI.
Tak tahan asyik terbau-bau keharuman buah kuinin masak ranum yang dibeli 3 hari sebelum.
Memang tengah musim agak nya..
Manis pulak tu
Rasa menyesal beli sebiji
Manis sungguh !

Tumbuk sambal ja, maklum pada hari yang sama, Chef dari rumah sebelah hantar pula lauk.
Emmmm....
Memang sah tak masak lah hari tu

KARI AYAM MELETOP
Memang betul-betul meletop sedap.
Tanya-tanya juga kepada chef yang memasak ni apa rahsianya kari kali ini.
Kata nya sama saperti yang saya ajarkan suatu waktu dulu.

Tadi cuba tanya satu demi satu baru perasan yang membezakan rasa nya adalah dari teknik penyediaan yang sedikit berlainan. Pengunaan Daun Salam, Minyak sapi semasa menumis, dan Buah keras menjadikan kari ini amat pekat dan lemak.
Memang Kelas sangat !!!

Selain KARI AYAM MELETOP, SAMBAL GORENG JAWA juga sama sama naik MELETOP.
Sambal dari air tangan suami nya yang berketurunan Jawa.

Fuhhhh !! Memang kelas ....
SAMBAL GORENG JAWA MELETOP sungguh-sungguh beraroma !!!!!
Simpan bawah tudung saji pon masih terbau-bau.
The best Sambal yang saya pernah makan
Tak sabar rasa nya nak berbuka

Saya pernah share resepi sambal nya di sini SAMBAL GORENG JAWA ... antara yang paling sedap pernah makan ! tapi dulu isterinya yang sediakan !

Jomm...

KARI AYAM MELETOP

Bahan A
1 ekor ayam dipotong mengikut saiz yang sederhana besar
2 keping asam gelugor
2-3 biji ubi kentang
Santan sederhana pekat secukupnya sbagai kuah

Bahan B
3 camca besar minyak sapi Ghee Blend
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 inci halia (dihiris kasar)
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
3 helai Daun Salam

Bahan C (satukan untuk dijadikan pes)
3  camca besar 'penuh' rempah kari daging/ayam
1 camca besar lada hitam (ditumbuk halus)
1 camca besar kerisik
1 cawan air

Bahan D
6 ulas bawang merah kecil  (ditumbuk atau dihiris)
4 ulas bawang putih  (ditumbuk atau dihiris)
3 biji Buah keras (ditumbuk halus) 
garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga bawang bertukar keemasan.
2. Masukkan bahan C dan perlahankan api. Masak sehingga pecah minyak yang banyak.
3. Masukkan bahan A dan masak dengan api perlahan. Boleh juga ditutup tudung periuk untuk memastikan ayam masak sempurna dibahagian dalam, tetapi pastikan dipantau selalu supaya selalu supaya kuah tak meruap.
4.Apabila ayam separa masak, masukkan bahan D dan biarkan hingga kuah mendidih semula sebelum diangkat untuk dihidangkan.


SAMBAL GORENG JAWA MELETOP

Bahan A (Digoreng secara berasingan)
Minyak untuk menggoreng
1 keping Tempe *
1 ketul Tauhu  *
1 biji ubi Kentang  *
1 ketul Hati Ayam
5 ekor Udang Hidup sederhana besar (dibuang kulit)
* Dipotong sederhana besar

Bahan B (Diblend halus menngunakan minyak masak / tanpa air)
Sedikit minyak
1 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
8 biji Cili Padi
1/2 inci Halia

Bahan C
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang' (lebihkan)
Sedikit kunyit
Sedikit garam

Bahan D
1 biji Lobak Merah
4 urat Kacang Buncis
Sayur Kubis
Sayur Fucuk

Bahan E
Soun (direndam seketika)
Cili Merah
Cili Hijau

Cara-Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan A diatas secara berasingan dan ditoskan minyak.
* Udang digoreng sekejap sahaja untuk mengelakkan menjadi liat.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga bawang bertukar keperangan dan terbit aroma yang sedap.
 * 'Bawang blend' jika kurang masak dan garing akan menghasilkan aroma yang kurang sedap dalam masakan.
3. Masukkan bahan C dan goreng seketika.
4. Masukkan sayur-sayur mentah (bahan D).
5. Apabila sayur sudah 3/4 masak, masukkan bahan A yang telah digoreng tadi dan Suun. Gaul rata.
6. Sebelum angkat masukkan Cili Merah dan Cili Hijau untuk menjadikan ia lebih berwarna warni
7. Siap untuk dihidangkan.


SAMBAL KUINI MELETOP

Bahan A
4 biji Cili Merah
10-15 biji cili padi kampung
Belacan sebesar ibu jari
Sedikit garam

Bahan B
2 biji Limau Kasturi
1 camca teh gula putih (untuk balance kan kepedasan cili padi
1/2 biji buah Kuini (di ricik/potong kecil)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam lesung tumbuk dan tumbuk sehingga 3/4 para lumat. Boleh juga diblend jima mahu tapi pastikan jangan terlalu lama sekadar 3 saat stop,  3 saat stop,  3 saat stop hingga mendapat kelumatan sambal yang dikehendaki.
2. Perah jus limau kasturi, masukkan gula dan buah kuini.
3. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Powered by Blogger.