JAPANESE CHEESECAKE ... memikat dan terpikat



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !

Jom layan Cheese Cake yang menjadi kegemaran keluarga saya.....

Tetap menggunakan resepi yang sama kerana Alhamdulillah menjadi dan yang pasti amat sedap.

Resepi ini saya perolehi dari pakar Cheese Kek terkemuka.. melalui buku masakan beliau.

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
60g Butter
250g Cream Cheese  (dipotong kecil-kecil)
120 ml Whipping Cream

BAHAN B
50g Tepung gandum (*diayak bersama)
30 g tepung jagung  (* diayak bersama)
4 biji kuning telur + 1 biji putih telur (dipukul sedikit)
sedikit essen vanila

BAHAN C
5 biji putih telur
1/8 camca teh garam
120g gula castor
1 camca teh  juice lemon

BAHAN D
1 'push up' loyang bulat bersaiz 23cm
kertas minyak
sedikit margerin
Coklat rice/coklat kepingan

Cara-Cara Memasak:-
1. Sapukan margerin pada dasar loyang dan lapikkan dengan kertas minyak.
2. Panaskan oven pada suhu 160 C.
3. Satukan bahan A didalam bekas. Letakkan ia diatas periuk yang berisi air mendidih & adunkan dengan 'whisk/pemukul telur' sehingga lembut. Angkat dari api dan biarkan ia sejuk ~ 10 minit
4. Pindahkan adunan (3) kedalam 'mixing bowl' dan masukkan bahan B dan adun/putar dengan mesin sehingga bersatu. Keluarkan dari 'mixing bowl'.  (* saya setkan kelajuan perlahan pada permulaan dan bila tepung sudah bercampur saya tukar ke kelajuan maksima dan pukul ~ 5 minit saja).
5. Dalam makkuk adun yang yang lain, Putar putih telur dan garam sehingga menjadi 'foam'. Masukkan gula & Juice lemon dan putar lagi sehingga menjadi kental.
6. Masukan 1/3 dari adunan (5) kedalam adunan (4) dan kacau secara manual. Masukan selebih adunan (5) dan sebatikan lagi.
7. Tuang adunan kedalam loyang.
    Balut bahagian bawah & tepi loyang dengan aluminium foil supaya air tidak meresap semasa membakar.
8. Letakkan loyang kedalam 'dulang pembakar yg berisi sedikit air biasa (water bath)'
9. Bakar selama 1 jam 10 minit atau sehingga kek kekuningan. (rak paling bawah dlm oven)
10. Keluarkan dari loyang dan taburkan / sagat kepingan coklat diatas kek.
11. Simpan dalam peti sejuk selama ~ 4 jam sebelum dipotong.

* Selamat menjamu selera .....

2 comments:

  1. bertuahnya kalo dpt minum ptg dgn sepotong ciskek itu..kak Faudziah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan saja minum petang ummiaisyah, selagi tak habis.. akan ulang-ulang makan lah nampak nya

      Delete

Powered by Blogger.