LIMPA GORENG Berjintan-jintan ...
Assalamualaikum semua...
Jom kita kedapur jenguk-jenguk resepi lauk hari ini ... simple aja.
BAHAN A
sedikit minyak untuk menumis
BAHAN B (Diperap 1/2 jam)
Limpa (anggaran 400 gram)
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh jintan manis (ditumbuk)
1/2 sudu teh jintan putih (ditumbuk)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
sedikit garam
BAHAN C
2 biji bawang besar (dihiris tebal)
kicap masin
1 sudu teh perencah 'Maggie' secukup rasa
15 biji cili padi
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B.
2. Tutup kuali supaya limpa masak sempurna didalam dan tidak menjadi keras / liat
3. Apabila hampir masak, masukkan bahan C. Gaulkan seketika dan boleh lah diangkat.
Assalamualaikum..kalau bab limpa ni msk ape pun sdapkan...berselera tguk menu FHA ni...
ReplyDeleteFHA.... saya suka ratah2 kalau goreng berjintan ni, tak sedar berkeping-keping boleh habis!
ReplyDelete