PUFF RANGGUP Berinti Ayam



Assalamualaikum semua

Makan puff lagi .....
tapi kali ini berinti Ayam pula ...

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
10 keping Puff Pastry

BAHAN B (Inti)
1 sudu besar minyak utk menumis
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari (dihiris nipis)
Isi Ayam (dipotong kecil)
1/2 sudu makan rempah kari Daging 'Babas'
1/4 kiub Daging Ayam 'Knor'
2 biji Ubi  kentang (dipotong kiub)

1 biji bawang besar (dipotong kuib)
1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk )
1 sudu besar Gula

BAHAN C (Pelengkap Rasa)
Cili Merah
Daun Sup

Cara-Cara Memasak Inti:-
1. Panas minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan daun kari.
2. Masukkan ubi kentang, isi ayam, lada hitam, rempah kari dan sedikit air. Masak sehingga rempah pekat dan bersalut pada ayam.
3. Masukkan kiub Knor dan garam.
4. Sebelum angkat masukkan bawang besar, gula dan daun sup.

Cara-Cara Membalut:-
1..Ambil sekeping puff pastry dan alas pastry dengan plastik yang tersedia.
2. Potong pastry kepada 2 bahagian. Pastikan satu bahagian sedikit besar yang akan dijadikan pembalut dibahagian atas
3. Kelar-kelar bahagian yang besar tadi.
4. Pada satu bahagian lagi, sudukan inti keatas nya dan tutup dengan kepingan yang berkelar tersebut.
5. Kemaskan tepinya dan tekan dengan garfu, pastikan ditekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar yang di sapu dengan sedikit minyak sayur.
6 Sapu atas puff dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 30-40 minit atau sehingga keperang-perangan.

* Selamat menjamu selera ..


1 comment:

Powered by Blogger.