BIHUN GORENG BAWANG BESAR.....lagi. Hasil tangan anak penakan !
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...
hari tu saya goreng 'bihun-goreng-bawang-besar-supper-sedap'
biasa lah hantar sepinggan untuk kakak rumah kanan, sepinggan lagi untuk kakak rumah kiri... rumah saya kan tengah tengah
sama-sama rasa bihun goreng yang sedap ni
dok beberapa hari lepas tu
sepinggan bihun goreng dipulangkan balik dengan bunga-air-celup-tepung.
emm sedap nya
tanya macam mana resepi ni ...
'macam resepi Mak Ndak dalam blog tu ...
hari tu kami makan sedap ....'
eh ya ka..
patut rasa sedap !!!
Jom kita semak resepi ni
Bahan A
Minyak untuk menumis
1/2 bungkus bihun (direndam hingga lembut & ditos air nya)
Bahan B
1 biji bawang besar (dihiris)
Bahan C (ditumbuk)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sejemput atau anggaran 20-25 ekor ikan bilis
Bahan D
10 biji cili kering (diblend)
Bahan E
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak manis 'Kipas Udang'
1 sudu besar gula putih
1/3 kiub 'Pati Bilis'
Garam
Bahan F
4 ekor sotong (yang bersaiz besar)
Bahan G (Hiasan)
Bawang goreng
Daun Bawang
Telur dadar
Cara-Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis Bahan B (hirisan bawang besar) sehingga naik bau. Bawang ini lah yang menjadikan sambal kita 'lebih sedap dan lebih wangi'.
2. Masukkan Bahan C (bahan tumbuk) dan kacau rata sehingga naik bau.
3. Masukkan pula Bahan D (cili tumbuk) dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
4. Setelah cili garing, masukkan sedikit air diikuti Bahan E dan F(Sotong). Masak seketika kerana tidak mahu sotong terlalu masak.
5. Kemudian masukkan Bihun. Kacau rata, tutup kuali dan kecilkan api. Biar selama 5-7 minit supaya bihun masak secara perlahan.
6. Masukkan taugeh dan ratakan untuk kali ke 2. Siap
7. Tabur dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.
* Selamat menjamu selera
salam singgah.. bihun ni sekali makan memang nak bertambah lagi.. :)
ReplyDelete