LAKSA UTARA dengan aroma kuah laksa yang emmmm...


Assalamualaikum semua..

laksa oh laksa !
memang saya suka makan laksa
lagi-lagi laksa Utara... dah memang orang Utara pon
hehehe....

kalau yang dok area Kuala Lumpur/Selangor tu
kalau yang rajin beli belah di Shopping Complex Ampang Park
tentu anda tahu ada 1 kedai dibahagian ground floor yang menjual laksa Utara
ohhh !!!
semerbak bau aroma kuah laksa nya
sungguh sungguh semerbak !!!!
kalau waktu tengah hari atau hari jumaat.. penuh orang
laku sungguh

tapi sayang...taukeh nya bukan orang kita,
walau pon halal dan  ramai pula orang kita yang menjamu kat situ, bagi saya tahan ja la selera tu...
buat sendiri puas hati
tapi memang klass aroma kuah laksa nya
emmmmmmmmmm.........

Ok lah jom kita semak RESEPI ...

Bahan A (Campur semua, Rebus, Mesin dan Tapis tulang nya)
1.5 Kilo Ikan Sardin (boleh juga guna Ikan Kembong, Ikan Tamban atau ikan Parang. Kalau dapat ikan parang lagi sedap kan kerana kuah nya nanti akan rasa lebih manis)
1 ekor Ikan gelama Masam (Ikan kering yang lembut dan gebu isi nya)

Bahan B (Campur semua sekali dan mesin halus)
15 biji cili kering (jika mahukan lebih pedas boleh dilebihkan)
20 ulas bawang merah kecil atau 1 biji bawang besar
sedikit belacan .. sebesar 2 ibu jari tangan

Bahan C
2 inci lengkuas (di ketuk lebam)
5 batang serai (di ketuk lebam)
2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
6-8 keping asam keping / gelugur. (Boleh ditambah jika rasa kuah kurang rasa masam)
secekak daun kesom
sedikit garam
1 kiub pati Ikan Bilis 'Maggie'

Bahan D
1 kilo Laksa beras (direndam 1.5 -2 jam dan direbus sehingga masak, kemudian ditapis dan dibasuh dibawah air mengalir untuk mengeluarkan kanji lebihan)

Bahan E
Daun Salat
Nenas
Telur rebus
Cili merah/Cili Padi
Bawang besar
Limau Kasturi/Limau Nipis
Daun Pudina
Timun

Cara-Cara Memasak Kuah :-
1. Satukan Bahan A,B dan C dalam periuk dan rebus sehingga masak.

* Selamat menjamu selera ....

1 comment:

Powered by Blogger.