HATI AYAM GORENG SOS TIRAM.... kepada yang suka


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

sesetengah orang tak suka bahagian dalaman ayam atau lembu saperti hati, pedal, leher, limpa, dan usus...
tapi saya suka !
sekali sekali boleh lah...

kalau ada yang suka boleh cuba resepi yang simple ini
selalu nya yang simple tu lah yang sedap kan !

Bahan A (diperap 10 minit)
8 ketul hati ayam (di biarkan seketul-seketul)
sedikit leher ayam (boleh dimasukkan jika ada/di potong kepada bahagian)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam

Bahan B
sedikit minyak

Bahan C
1 biji bawang besar (dihiris tebal)
2 biji cili merah (dihiris menyerong)
6 kacang buncis (dikerat 5)
3 camca besar sos tiram
1/2 cawan air untuk memastikan ia sedikit berkuah

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan  A dan perap seketika.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan perapan kita. Untuk memastikan masakan kita cepat masak di bahagian dalam, kuali perlu lah ditutup.
3. Sebelum angkat, masukkan bahan C.

* Selamat Menjamu Selera ...

1 comment:

  1. mmg sedap sdngt hati ayam ni FHA
    tpi kaknoor jarang beli sbb kat umah ramai yg tak makan
    kalau sorang je makan mmg kita ikut majoriti kan huhu kalau dpt rasa yg FHA mmg bestt

    ReplyDelete

Powered by Blogger.