BIHUN GORENG NYONYA


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

sudah bersarapan pagi ini ?
apa kata kita masak bihun goreng Nyonya
dengan aroma bayang putih tumbuk dan minyak bijan
memang menambahkan selera diwaktu pagi

perbezaan antara bihun goreng Nyonya ini adalah penggunaan bawang putih yang agak banyak dan renjisan minyak bijan berbanding dengan bihun biasa

Jomm..

Bahan A
1/2 bihun (direndam 1/2 jam dan di toskan air nya)
1 mangkuk taugeh segar

Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
15 ulas bawang putih (pastikan ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk/dihiris)
1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
1/2 kiub pati lembu 'KNOR'
1 keping daging lembu Kisar 'Ramly'
sedikit garam

Bahan C
sedikit jagung atau sayur sawi
sedikit minyak bijan
cili potong
bawang goreng

Cara-Cara Memasak
1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bawang putih sehingga betul betul garing. Pastikan garing ya atau hampir keperangan.
2. Masukkan bawang merah dan biarkan sehingga ia sedikit layu
3. Masukkan bahan-bahan B yang lain dan sedikit air dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan sedikit lagi air sekira nya kuah sedikit kering.
5. Masukkan bihun,jagung atau pon sawi, gaulkan ia rata, tutup tudung kuali dan kecilkan api. Biarkan bihun akan masak secara perlahan.
6. Renjiskan sedikit minyak bijan dan ratakan pada bihun. Tutup kembali kuali supaya aroma bijan meresap kedalam bihun
7. Sebelum angkat masukkan taugeh.

* Selamat menjamu selera ...

No comments:

Powered by Blogger.