NASI DAGING Sambal Air Asam


Assalamualaikum semua..
Semalam saya sediakan nasi daging yang begitu simple tapi alhamdulillah, sangat sedap

kenapa simple ya ?
kerana ...
tanpa halia
tanpa kulit kayu manis
tanpa bunga lawang
tanpa bunga cengkih
tanpa buah pelaga
.....sebab saya nak rasa keaslian dan kewangian nasi daging yang sebenar

sebenarnya resepi yang sedap tak semestinya perlu banyak bahan ramuan nya
kadang...
bahan yang sedikit pon dah cukup menjadikan masakan kita menyelerakan
cuma perlu tahu teknik penyediaan nya sahaja

contoh nya...
a. jika menggunakan bawang putih, elakkan dari diblend. Lebih sedap jika ditumbuk atau dihiris
b. begitu juga bawang merah dan bawang besar, enak kalau ditumbuk
c. jika menumis pula, pastikan minyak betul betul panas sebelum bahan-bahan tumisan dimasukkan kerana ini adalah untuk menghindarkan rasa 'perat' minyak
d. bahan tumisan pastikan hampir-hampir garing baru dimasukkan bahan yang lain
e. Jika memasak kari pula, pastikan rempah betul betul masak ia itu terbit minyak yang banyak dan bergeledangan dalam periuk.
...... itu lah sedikit sebanyak tips yang saya peraktikkan

OK Jom kita terjah resepi simple ni....

NASI DAGING

Bahan A (Direbus sehingga daging lembut)
500 gram daging lembu
Air secukup nya

Bahan B
1 camca besar minyak sapi 'Ghee Blend'
sedikit lemak daging (sedikit sahaja)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 biji bawang besar (dibelah 2 dan dihiris nipis)
1 batang serai (diketuk)
1/2 sudu teh halba sahaja
1 sudu teh jintan manis
2 helai daun pandan (dkerat sepanjang 3 inci)
secubit kunyit (sikittt saja kerana saya tak nak terlalu kuning pula)

Bahan C
4 cawan beras (saya guna beras cap rambutan biasa saja)
garam secukup nya
1/2 kiub pati Daging 'KNOR'

Bahan D
bawang goreng
daun Sup

Cara-Cara Menyediakan  nya
1. Rebus Daging sehingga lembut dan air berkurang menjadi 7 cawan.
2. Panaskan periuk 'Rice Cooker' dan masukkan minyak sapi dan lemak daging.
3. Apabila minyak dah panas, masukkan kesemua bahan B dan goreng sehingga betul betul garing.
4. Masukkan beras yang terlebih dahulu di basuh dan disejatkan air nya. Goreng seketika untuk mengelakkan nasi hancur selepas dimasak.
5. Masukkan daging bersama air rebusan (pastikan air nya 7 cawan (4 beras x 2   -1))
6. Perasakan dengan garam dan kiub daging.
7. Tutup periuk dan biarkan nasi masak saperti biasa.



SAMBAL AIR ASAM

Bahan E
3 biji cili merah
4 biji cili padi merah
sedikit belacan
sedikit garam
1 camca besar gula putih
sedikit air asam jawa
2 biji tomato biji (dibelah 8)
2 biji bawang besar (dihiris sederhana tebal)
3 biji limau kasturi

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Blend cili merah, cili padi, belacan dan sedikit air sehingga 3/4 hancur.
2. Keluarkan dan campurkan bahan E yang lain dan digaul rata.

* Selamat menjamu selera ...

2 comments:

Powered by Blogger.