LEMAK PUCUK UBI TEMPOYAK.......dihujung bendang
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera...
alangkah sedap nya jika dapat menikmati sayur pucuk ubi,
dengan lauk Ikan goreng,
berulamkan cili padi segar,
makan dengan nasi panas-panas,
minum pula teh O,
didalam pondok...
dibawah pohon yang rendang...
dihujung bendang...
dengan tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa..
ceh ceh ceh ...........
enak sekali..
nyaman nya..
heh heh heh...
hahahaha....
berangan sekejap !
Jom kita kutip pucuk ubi
dapat 2 cekak pon cukup la tu
Jom..
Bahan A
2 cekak pucuk ubi
2 sudu besar tempoyak (kalau dapat yang manis lagi sedap)
3 cawan santan yang sederhana pekat
1 labu bawang besar (dibelah 8)
1 sudu besar Ikan bilis (ditumbuk lebam)
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Pucuk ubi dibuang urat tengah nya, direbus sehingga empok, dan ditoskan air nya.
2. Masukkan Pucuk ubi yang telah direbus kedalam periuk bersama bahan-bahan A yang lain dan rebus sehingga mendidih. Pastikan ia dikacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
3. Apabila telah mendidih boleh lah diagkat dan dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
sedapnyer...
ReplyDeleteAlhamdulillah...
ReplyDelete