PULUT KUNING & RENDANG DAGING ISTIMEWA .... Kenduri Khatam Quran
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...
Alhamdulillah !
Hari sabtu lepas saya adakan sedikit kenduri Khatam Quran.
Buat ala kadar saja, kebetulan hari tersebut juga saya berpuasa sunat di bulan Rejab ni.
Jadi saya sediakan Pulut Kuning dan Rendang Daging.
Hantar sepinggan untuk kakak-kakak sebelah rumah..........
Syukur kepada ALLAH !
Semenjak joint Group-Ngaji secara Wsap ni semangat membaca semakin membara !
Diperkuatkan lagi dengan semangat dalaman saya untuk habiskan sebelum Ramadhan menjelang.
Sekarang group AQDHK294 ini dah masuk ke pusingan ke 25 hari ini.
Ini bermakna masih ada 5 juzuk lagi, tidak termasuk juzuk untuk minggu ini yang akan melengkapkan bacaan 1 Quran.
Tapi oleh kerana tak sabar nak khatam sepenuhnya ... saya perbanyakkan dan memperkerapkan bacaan saya,
Alhamdulillah pada minggu lepas, 3/4/2016 siap khatam sepenuhnya.
Dan sekarang dah pon mulakan bacaan yang baru,
Akan memasuki juzuk ke -3 hari ini
Target saya kali ini...
Untuk khatam 1 Quran sekali lagi pada penghujung Ramadhan.
In Sya ALLAH
Aminn.......
Ini bermakna masih ada 5 juzuk lagi, tidak termasuk juzuk untuk minggu ini yang akan melengkapkan bacaan 1 Quran.
Tapi oleh kerana tak sabar nak khatam sepenuhnya ... saya perbanyakkan dan memperkerapkan bacaan saya,
Alhamdulillah pada minggu lepas, 3/4/2016 siap khatam sepenuhnya.
Dan sekarang dah pon mulakan bacaan yang baru,
Akan memasuki juzuk ke -3 hari ini
Target saya kali ini...
Untuk khatam 1 Quran sekali lagi pada penghujung Ramadhan.
In Sya ALLAH
Aminn.......
PULUT KUNING
Bahan A
1 kilo Pulut Susu
1 sudu teh serbuk kunyit / 3 titis pewarna kuning (Saya elak menggunakan kunyit kerana ia membuatkan pulut kita sedikit berbau)
2 helai daun pandan
Bahan B
~ 400 gram Santan Pekat
Sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Basuh pulut bersih-bersih, kemudian rendam dengan pewarna atau serbuk kunyit semalaman atau sekurang-kurangnya 9 jam.
2. Toskan air rendaman, kemudian jirus dengan air mengalir untuk mengeluarkan lebihan pewarna.
3. Panaskan periuk kukus. Masukkan pulut yang telah ditoskan kedalam bekas tahan panas. Ratakan pulut pada dasar dan dinding bekas (jika boleh) untuk mendapat ketebalan pulut yang sekata supaya ia cepat masak.
4. Masukkan daun pandan dan kukus selama 30 minit dengan api yang sederhana besar.
5. Keluarkan bekas yang berisi pulut tadi dari periuk kukus, masukkan separuh dari santan (yang bercampur garam) dan ratakan. Kukus semula selama 20 minit.
6. Keluarkan bekas yang berisi pulut untuk kali kedua, masukkan baki santan, ratakan dan kukus kembali selama ~ 1 jam.
7. Angkat, masukkan kedalam acuan dan kejapkan supaya ia mengikut bentuk acuan.
RENDANG DAGING ISTIMEWA
Bahan A
800 gram Daging (hiris mengikut saiz kesukaan)
Bahan B (Diblend halus)
3 sudu besar minyak masak
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
15-20 biji cili padi hijau
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
sedikit air
Bahan C
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
1 camca besar 'penuh menimbun' Rempah Sup Faiza
1/2 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugor
Santan dari 1 biji kelapa
Bahan D
1 pokok daun sup, anggaran 6-8 batang saiz besar (dihiris)
1/2 pokok daun ketumbar (dihiris)
Bahan E
1/2 kiub pati daging Lembu
1 helai daun kunyit (dihiris nipis)
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masukkan daging, bahan B dan C kedalam kuali dan masak dengan api yang sederhana besar sehingga daging mejadi empok dan kuah menjadi separuh pekat.
2. Masukkan bahan D dan teruskan memasak sehingga kuah rendang menjadi sedikit kering.
3. 10 minit sebelum angkat masukkan bahan E dan perasakan dengan garam.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments: