NASI GORENG TENGGIRI JERUK ... Sarapan yang kenyang hingga ke tengahhari
Assalamualaikum semua...
Hari ini bersarapan dengan nasi goreng Ikan Masin... Ikan tenggiri Masam
Kebanyakan gerai-gerai makanan ala-Thai menggunakan ikan ini dalam penyediaan nasi goreng.
Ikan Tenggiri yang dijeruk, rasa nya sedikit masam-masam masin.
Bila digoreng.. kuat sungguh aroma nya...
Suatu ketika dulu saya pernah makan di Restoren Cozy Corner yang bertempat di Ampang Park, Kuala Lumpur.
Nasi Goreng Ikan Masin nya lain dari yang lain.
Tidak menggunakan Ikan Tenggiri tetapi Ikan yang berisi sedikit keras. Mungkin Ikan Talang.
Nasi nya di goreng biasa-biasa saja tetapi ditabur dengang ikan masin yang ditumbuk hancur diatas nya.
Restaurent ini suatu ketika dulu sentiasa penuh dan kerapkali terpaksa berbaris dan menunggu untuk mendapat tempat menjamu selera.
Kini dah berbelas tahun tak berkunjung lagi ke restaurent tersebut yang mana ada mengatakan kehalal'an makanan nya meragukan.
Tapi masih ada juga yang mengunjungi nya.. terpulang pada individu masing-masing.
Jomm... Hidangan untuk 2 orang
Bahan A
minyak untuk menggoreng
1 potong isi ikan tenggiri (anggaran 1 1/2 inci) dibuang tulangnya.
Bahan B
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (dihiris tebal)
6 biji cili padi (diketuk)
sedikit karet (dipotong kiub)
sedikit kacang peas
* Boleh ditambah sayuran lain jika suka saperi kacang peas, kubis, putik jagung dan kacang panjang
1 camca besar Sos Tiram
1 camca besar Sos Ikan
2 mangkuk nasi
sedikit garam (jika kurang masin)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tenggiri sehingga masak, ketepikan ditepi kuali.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bawang putih sehingga keperangan.
3. Masukkan bawang besar, karet dan kacang peas dan biarkan bawang sedikit layu.
4. Campurkan ikan yang telah diketepikan tadi, leyek-leyek supaya ia hancur.
5. Masukkan sos tiram dan sos ikan ratakan dan terus masukkan nasi.
6. Gaul rata dan perasakan. Jika kurang masin bolehlah ditambah sedikit garam.
7. Siap untuk dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments: