SARDIN MASAK CUKA 'REMPAH 4 SEKAWAN'... Untuk lebih beraroma
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...
Menu SARDIN MASAK CUKA 'REMPAH 4 SEKAWAN' ini saya sediakan 2 hari lalu.
Berlaukkan ikan sardin segar yang bersaiz besar.
Kebiasan nya jika dimasak cuka saya akan sediakan yang simpel -simple saja.
Tapi untuk kali ini saya tambahkan rempah 4 sekawan untuk menaikkan lagi aroma masak cuka ini.
Hasil nya memang beraroma kuah cuka nya.
Jomm...
Berlaukkan ikan sardin segar yang bersaiz besar.
Kebiasan nya jika dimasak cuka saya akan sediakan yang simpel -simple saja.
Tapi untuk kali ini saya tambahkan rempah 4 sekawan untuk menaikkan lagi aroma masak cuka ini.
Hasil nya memang beraroma kuah cuka nya.
Jomm...
Bahan A (diperap selama 1/2 jam)
4 ekor ikan sardin yang bersaiz besar
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
2 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
Bahan B
Sedikit minyak untuk menggoreng
1/2 camca besar biji sawi
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
Bahan C
1/3 cawan cuka makan
1/3 cawan air
2 biji bawang besar (dibelah 2 dan dihiris tebal)
10-12 biji cili padi
sedikit kicap manis
sedikit kicap masin
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga garing. Angkat dan toskan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama (kurangkan jika ak berlebihan) tumis bahan B sehingga terbit aroma.
3. Masukkan cuka dan air dan biarkan sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan bahan C yang lain bersama ikan. Perlahankan api dan masak sehingga mendidih kembali.
5. Siap dan boleh dihidangkan.
4 ekor ikan sardin yang bersaiz besar
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
2 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
Sedikit minyak untuk menggoreng
1/2 camca besar biji sawi
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1/2 inci halia (dihiris nipis)
1 batang serai (diketuk lebam)Bahan C
1/3 cawan cuka makan
1/3 cawan air
2 biji bawang besar (dibelah 2 dan dihiris tebal)
10-12 biji cili padi
sedikit kicap manis
sedikit kicap masin
sedikit garam
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga garing. Angkat dan toskan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama (kurangkan jika ak berlebihan) tumis bahan B sehingga terbit aroma.
3. Masukkan cuka dan air dan biarkan sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan bahan C yang lain bersama ikan. Perlahankan api dan masak sehingga mendidih kembali.
5. Siap dan boleh dihidangkan.
No comments: