SIAKAP GORENG with THAI NAM JIM SAUCE ... alahai sedap nya !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Salam Jumaat Penghulu segala hari...

Hari ni kita tengok resepi SIAKAP GORENG with THAI NAM JIM SAUCE ! ya .....

SIAKAP GORENG biasa ja kan...
Ikan yang diperap dengan sedikit garam dan kunyit selama 1/2 jam.
Dan sebelum digoreng kita salut dengan tepung jagung untuk meranggupkan ia sedikit.

THAI NAM JIM SAUCE !
Ini adalah kali ketiga saya sediakan sos ini.
Rasa nya ?
Emmm sedap !!!
Resepi ini saya dapat dari rakan FB 'AFieza Ariffin'.
Memang best sangat !
Terima Kasih AFieza ...

Jom...

SIAKAP GORENG

Bahan A
1 ekor ikan siakap
sedikit garam
sedikit kunyit
tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakan nya
1. Ikan dibersihkan dan dikelar sedikit.
2. Lumur dengan garam dan kunyit dan perap 1/2 jam
3. Sebelum menggoreng salut dengan tepung jagung (tepung jangan dibancuh air)  
4. Goreng sehingga garing dan angkat.


THAI NAM JIM SAUCE



Bahan A
15 biji cipi padi merah
15 biji cili padi hijau
5 ulas bawang putih
* Boleh kurangkan cili jika tak nak terlalu pedas

Bahan B
* Kita menggunakan 'cawan kuih lompang' yang kecil tu untuk sukatan bahan 
1 cwn lompang Fish Sauce/Nam pla
1 cwn lompang Palm Sugar (saya guna Gula Kabung 1 ketul)
1 cwn lompang Juice limau nipis/Lemon
1 cwn lompang air (saya guna air panas)
1 sudu teh stok ayam
Sedikit daun ketumbar (diracik halus biar lebih terasa)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediaakan nya
1. Bahan A ditumbuk kasar .
Boleh juga di kisar tetapi pastikan kisar 'Tanpa Air' selama 2 saat stop, kemudian kisar lagi 2 saat dan stop. Buat beberapa kali tetapi pastikan jangan sampai halus... Tak sedap nanti
2. Masukkan Stok ayam kedalam air panas dan kacau sebati.
3. Satukan kesemua bahan diatas dalam mangkuk dan boleh terus dihidangkan bersama ikan goreng.

* Selamat Menjamu Selera ...


3 comments:

Powered by Blogger.