NASI GORENG SARDINE ... rahsia nasi goreng yang sedap !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Juga Salam Jumaat semua ....
Saperti hari-hari biasa, selalu terlepas bersarapan dek tugasan pagi yang sentiasa sibuk.
Jadi nya terus makan tengahari lah jawap nya !
Tapi..
Memang plan pon nak goreng nasi berlaukkan Sardin Tin.
Maka terhasil NASI GORENG SARDINE yang sungguh awaresome ! untuk brunch pada ~ 12.00 tengahhari.
Dah kenyang tu lepak-lepak depan tv,
Sambil download foto untuk proses editing, sambil-sambil juga dengar/tengok kutbah dan Solat Jumaat.
Tekak pula masih terasa keenakan nasi goreng yang baru di makan tadi.
Pada hal baru ~ 3 jam !
Stop sekejap.
Masuk dapur... goreng lagi.
Kali ini lebih sikit
Alhamdulillah !
Tak pasti pulak malam nanti macam mana .. hehehe
* Jus, hirisan kulit dan aroma limau kasturi yang dimasukkan menjadikan rasa nasi begitu sedap ! ditambah dengan hirisan bawang besar yang digoreng layu dan sedikit lada hitam .
Cuba lah !!!!!!!!
Untuk 2 orang makan
Bahan A
1 1/2 mangkuk nasi putih (berada pada suhu bilik)
2 biji limau kasturi (asing kan jus dari kulit dan Kulit tersebut dihiris nipis)
sedikit garam
Bahan B
minyak untuk menumis
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
4 ulas bawang merah (dihiris nipis)
Bahan C
1/2 camca kecil lada hitam (dibiarkan sebiji sebiji)
1 camca besar cili kering kisar (ikut kepedasan yang disukai)
sedikit air
Bahan D
1 biji bawang besar (dibelah 8)
2 ekor ikan sardin tin (dihancur kasar)
1/2 camca besar 'sos tomato' ikan Sardin
sedikit air (optional. Jika mahukan nasi sedikit lembap)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B sehingga hampir keperangan.
2. Masukkan bahan C, gaul sebati dan perlahan kan api. Biar sehingga cili masak sempurna dan terbit minyak.
3. Masukkan bahan D, jus limau kasturi dan rata sebentar.
4. Masukkan nasi dan perasakan dengan garam.
5. 1 minit sebelum angkat, tabur kulit limau. rata-ratakan dan terus angkat.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
No comments: