MEE HOON GORENG ASAM JAWA ... masak cara dulu-dulu

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Akak masak MEE HOON GORENG ASAM JAWA ni 2 hari lepas, dah tengah malam pon.
Perut lapar, tapi selera tak nak makan nasi, nak makan yang ringan-ringan sedikit,
Nak goreng cucur tentu sedikit berminyak kan, jadi akak buat pilihan untuk goreng bihun kosong saja.
Tak dimasukkan udang, daging, ayam mahu pon sotong.

Kalau nak diikutkan udang dan isi ayam memang ada dalam peti sejuk, tapi sebab dah malam malas nak keluar dan cairkan pulak.
Nak mudah, cuma masukkan ikan bilis saja.

Sayur pon akak tak masukkan, padahal pokok kucai ada dibelakang rumah tu
Akak goreng kosong saja, simple-simple !

Cuma ikan bilis dilebih kan,
Dan kali ini akak goreng cara dulu-dulu,memang selera nak makan mee hon  dulu-dulu, tak nak sos-sos tomato bagai .......
Akak guna asam jawa !!!!

Kalau nak tau...
Dulu kalau goreng bihun, asam jawa adalah salah satu bahan nya selain cili kering.
Sos sos segala bagai memang tak ada dalam list masakan kami.  Sos tiram lagi lah... tak ada dijual

Memang nikmat sungguh rasa bihun kali ini, kalau tidak, tak kan akak boleh ulang 6 kali tambah...

Serius sedap !!!!
Lupa nak cakap, akan masak 1/3 bungkus tau... untuk akak sorang hahaha !
Plan goreng siap-siap, malam makan separuh, separuh lagi untuk sarapan keesokkan hari sebab nak kekebun awal pagi !

Tapi mak aiiiiiiiiiiii !

Ikut hati nak habiskan semua malam tu, tapi sebab akak dah rancang nak simpan sikit buat sarapan keesok hari....

Ha....
Foto yang terpapar ni, adalah baki yang se chonet yag tinggal yang akak snap keesokkan pagi  nya.

Akak terpaksa goreng telur sebiji nak balance kan ruang kosng dalam piring tu.
Memang nak post juga dalam blog ini walau pon bihun malam semalam, untuk rujukan akak akan akan datang, sebab sedap sangat  rasa nya ditekak akak !!!!

hahaha !!!


Bahan A
1/3 paket bihun (direndam 30 minit dan ditoskan air nya)
Taugeh secukup nya *optional
Sayur karet /sawi/kucai *optional

Bahan B (ditumbuk kasar)
20 biji Cili Padi Burung (ikut kepedasan yang disukai)
1 biji Cili Merah
1 biji Bawang Besar
8 ulas Bawang Putih
1 1/2 mangkuk kecil Ikan Bilis

Bahan C
sedikit Minyak untuk menumis
1/2 camca kecil Lada Hitam Serbuk
1/2 camca kecil Lada Putih Serbuk * Optional
1 camca besar Gula Putih
1 camca kecil pes Asam Jawa 'Adabi'
1 camca besar Sos Tiram
Kicap Lemak Masin 'Kipas Udang'

Bahan D
Daun Bawang
Bawang Goreng
Limau Nipis *Guna limau nipis ya..(bukan nya limau katuri) untuk rasa bihun saperti direstoren mamak

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

4 comments:

  1. Ini pun dah sedap sangat dah ni, kalau campur sayur dan segala macam memang tak cukup bihun pulak tu nanti hehe

    ReplyDelete
  2. msti sedap jgk ni kak....
    mak dana dulu mehun grg dia kuning kak... pakai kunyit, cili kering bilis... dulu2 tak penah bg sos... tp kami ttp makan bertambah2 jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warna memang memainkan peranan untuk menarik selera makan...idea yang menarik ni Dana

      Delete

Powered by Blogger.