KARI AYAM 2 REMPAH DAN BETIK MUDA... Serius sedap. Tak perlu perasa tambahan !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Kalau kerap berlaukkan kari dengan resepi yang sama tentu sedikit menjemukan kan kan !
Apa kata cuba resepi yang ini...
Sedikit kelainan dalam penyediaan lauk kari ini kerana akak menggunakan campuran 2 rempah dalam 1 masakan dan hasil nya memang amat sedap, malahan tiasa sebarang perasa tambahan dimasukkan semasa penyediaan nya.
Cara memasak nya amat mudah... saperti kari-kari biasa saja
Cuma kita menggunakan tambahan rempah sup dalam masakan kari kali ini dan rampaikan dengan betik muda...
Memang layan makan tengahari sungguh-sungguh !
Jommm..
Bahan A
1/2 ekor ayam
1 biji buah betik muda (dibuang kulit dan dipotong kepada ketulan sederhana besar)
Bahan B
minyak untuk menumis
6 ulas bawang merah (dimayang nipis)
6 ulas bawang putih (dimayang nipis)
1 inci halia (dihiris batang mancis)
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
Bahan C (jadikan pes)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga terbit aroma dan bawang sedikit layu.
2. Masukkan bahan C dan besarkan api sehingga rempah mula mendidih.
3. Terus kecilkan api dan masak sehingga terbit minyak yang banyak dan rempah hampir garing.
4. Masukkan bahan D dan sebatikan dengan rempah. Terus masukkan bahan A dan masak dengan api perlahan sehingga ayam masak dan isi betik lembut.
5. Agak-agak 8 minit sebelum angkat terus masukkan daun kesom dan garam.
6. Siap...
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Kalau kerap berlaukkan kari dengan resepi yang sama tentu sedikit menjemukan kan kan !
Apa kata cuba resepi yang ini...
Sedikit kelainan dalam penyediaan lauk kari ini kerana akak menggunakan campuran 2 rempah dalam 1 masakan dan hasil nya memang amat sedap, malahan tiasa sebarang perasa tambahan dimasukkan semasa penyediaan nya.
Cara memasak nya amat mudah... saperti kari-kari biasa saja
Cuma kita menggunakan tambahan rempah sup dalam masakan kari kali ini dan rampaikan dengan betik muda...
Memang layan makan tengahari sungguh-sungguh !
Jommm..
Bahan A
1/2 ekor ayam
1 biji buah betik muda (dibuang kulit dan dipotong kepada ketulan sederhana besar)
Bahan B
minyak untuk menumis
6 ulas bawang merah (dimayang nipis)
6 ulas bawang putih (dimayang nipis)
1 inci halia (dihiris batang mancis)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
Bahan C (jadikan pes)
1 paket rempah kari daging / ayam
1 camca besar penuh rempah sup (Saya guna jenama 'Babas')
1 camca besar cili kisar
1 cawan air panas
Bahan D
2 keping asam gelugor
1/2 camca teh lada hitam biji (ditumbuk halus)
1/2 camca teh lada putih biji (ditumbuk halus)
1 1/2 mangkuk santan sederhana pekat
Bahan E
sepokok daun kesom
sepokok daun kesom
garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga terbit aroma dan bawang sedikit layu.
2. Masukkan bahan C dan besarkan api sehingga rempah mula mendidih.
3. Terus kecilkan api dan masak sehingga terbit minyak yang banyak dan rempah hampir garing.
4. Masukkan bahan D dan sebatikan dengan rempah. Terus masukkan bahan A dan masak dengan api perlahan sehingga ayam masak dan isi betik lembut.
5. Agak-agak 8 minit sebelum angkat terus masukkan daun kesom dan garam.
6. Siap...
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
wahhhh tak pernah dana try masukkan betik muda dlm kari ni kak... n masukkan daun kelsum dlm kari... mcm best je nih
ReplyDeletenk kene try jgk lah ni kak
Betik muda dlm kari memang sedap dana. Seriuss !
ReplyDeleteuish xpnh lg msak kRi letak daun kesum . esok nk try lah. saya cuba ye resepi hope dihalalkn ..
ReplyDelete