BIHUN SINGAPORE
Assalamualaikum dan Salam Sejahterasemua !!!
Menu BIHUN SINGAPORE' boleh disajikan sebagai sarapan pagi atau pon untuk minum petang.
Memang sedap bau udang kering dan lada hitam .umphhh terangkat !
Jom kita semak RESEPI .....
1/2 paket bihun (beras) di rendam 1/2 jam dan disejat
4 genggam taugeh segar
BAHAN A
sedikit minyak
15 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (ditumbuk)
5 tangkai daun sup, dihiris sederhana panjang
BAHAN B
Fish Cake
Fish Ball
15 ekor udang hidup
BAHAN C
5-6 cawan air untuk dijadikan sebagai kuah (*kalau berkuah lagi sedap)
1 kiub Ayam KNOR
sedikit garam
BAHAN D (Untuk taburan)
1 biji cili merah
2 biji limau kasturi
Daun bawang
Daun sup
Kacang tanah yg telah digoreng
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang menjadi hampir keperangan dan daun sup menjadi layu.
3. Masukkan bahan B dan seterusnya diikuti bahan C.
4. Setelah kuah mendidih masukkan bihun.
5. Sebelum angkat, masukkan taugeh. Kacau sedikit -sedikit dan terus di angkat. (Jangan dibiarkan lama kerana taugeh akan layu dan lembik).
6. Tabur bahan D sebelum dimakan.
* Selamat menjamu selera.....
Wow! kaya raya dengan pelbagai aksesori.... sedap!!!!!
ReplyDeleteaksesori pembuka selera ...hehehe
ReplyDelete