Monday, March 31 2025

GULAI IKAN SELANGAT




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Menu tengahari ...GULAI IKAN SELANGAT.

Selalu nya ikan ini digoreng saja sebab ia memang banyak tulang. Tetapi dalam banyak-banyak tulang, ikan ini bagi saya TERamat lah sedap kalau dibuat kari. Tambah-tambah kalau dapat ikan yang fresh-fresh... keras-keras lagi.  Rasa kari nya, terutama AROMA nya TERamat lah wangi dan menyelerakan.

Jom kita semak RESEPI .....

15 ekor Ikan Selangat

BAHAN A (Bahan tumis)
3 tangkai daun kari
4 ulas bawang putih (di tumbuk)
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah kecil (di tumbuk)
1 sudu besar halba campur

BAHAN B (Bancuhan Rempah)
Rempah serbuk ikan babas 4 sudu besar (penuh/bun-bun)
60 gram asam jawa + air dan di perah 3 kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas
sedikit garam

BAHAN C
Santan dari 1/2 biji kelapa(Kalau suka) atau 2 gelas air biasa

BAHAN D (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
1 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
2 biji cili hijau besar, dibelah 2 dan di buang biji

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan 3/4 cawan minyak. Pastikan minyak betul betul panas.
2. Masukkan bahan A dan kacau jangan hangit dan sehingga keperangan dan wangi.
3. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besar kan api.
4. Apabila tumisan tadi mendidih <> 5 minit, kecilkan api dan biarkan rempah masak dan ia menjadi sedikit kering dengan minyak yang bergeledangan yang banyak.Setiap 5 minit kacau supaya tidak hangit dan berkerak.
5. Masukkan bahan C, Kacau-kacau supaya rempah sebati dengan santan.
6. Terus masukkan Ikan dan bahan D. Kecilkan api dan biar ikan masak perlahan-lahan.

TIPS penting: Jangan sekali-kali kacau/aduk kari ini, kerana ikan-ikan akan hancur.
Untuk pastikan kari masak dengan serata, cuma perlu goyangkan periuk mengikut putaran jam(atau kekiri kekanan)

* Selamat menjamu selera .....


No comments:

Powered by Blogger.