UDANG GORENG KACANG BUNCIS yang mengancam selera !
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Udang Goreng Kacang Buncis
salah satu lauk kegemaran arwah emak dan keluarga saya
nak memasak nya pon simple
tak perlu banyak bahan tapi tersangat lah sedap
lagi lagi kalau dimasukkan cili padi
kena sangat dengan selera saya
rasa dah lama tak masak resepi ini
kalau nampak udang dan kacang buncis terus teringat lauk ni
Jom kita terjah resepi
Bahan A
minyak untuk menumis
10-12 ekor bersaiz besar (dibuang tahi/pasir yang terletak diatas kepala udang)
12-15 Kacang Buncis (dipotong menyerong)
2 sudu besar air asam jawa
Sedikit kicap masin Kipas Udang (sedikit sahaja)
Bahan B (ditumbuk)
2 biji bawang besar atau 10-12 ulas bawang merah
6 biji cili merah atau kalau nak pedas boleh ditambah dengan 12 biji cili padi
sedikit belacan
sedikit garam
Cara-Cara memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan B (bahan tumbuk) dan goreng sehingga sedikit garing dan harum.
3. Masukkan air asam jawa.
3. Masukkan udang dan ratakan sambal.
4. Apabila udang separuh masak terus masukkan buncis dan kicap.
5. Teruskan memasak lebih kurang 2-3 minit lagi dan boleh lah diangkat. Ini adalah untuk memastikan yang udang tidak terlebih masak yang akan menjadikan ia kecut.
* Selamat menjamu selera
mmg terliur..makan dgn nasi panas2 ni, perghhh
ReplyDeleteWaaa.... mengancam !
ReplyDelete